avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii unitate neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii unitate neplatite

Buna,

care sunt implicatiile pentru un angajat in cazul in care angajatorul sau nu plateste la timp contributiile aferente (sanatate, CAS, somaj, etc)?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:12, 21 Octombrie 2009
Eu nu am pronuntat cuvantul "instanta". Am spus si sustin ca sunt parghii legale pe care trebuie sa le foloseasca instiututiile statului care sunt prejudiciate. Daca ne gandim bine, salariatii chiar nu au nicio veriga de a forta angajatorul sa plateasca la bugete suma datorata de firma, cu exceptie sumei retinute in numele salariatului.
tudorvaleriu a scris:

Ideea era ca institutiile statului trebuie sa se ocupe sa incaseze banii si nu salariatul, caruia i se retin contributiile, sa umble prin judecati pentru a-si castiga stagiile de cotizare la fiecare fond in parte.

Iar eu am fost, de la inceput, de acord cu ceea ce spuneti. :)
Scriam, doar, ca in practica apar alte probleme.

Gabriela Pintea
Nu trebuie sa fiti jurist sa va dati seama de realitatea in care ne zbatem cu totii.Aveti dreptate domnule Tudor Valeriu din pacate.Traim intr/o societate bolnava si ne complacem in continuare in acest proces de degradare umana.
Buna ziua

Sunt angajata la o firma care nu si-a platiti de ceva vreme cotizatia la sanatate. Eu sunt insarcinata si urmeaza sa nasc (prin urmare sa ma spitalizez). Ce pot eu sa fac in aceasta situatie? Stiu ca atunci cand voi fi spitalizata mi se va cere o adeverinta de la serviciu cum ca sunt platite toate darule la stat. Sunt sigura ca firma imi va da acest act, doar ca el nu va fi valabil. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac? Astept acel moment sau madresez undeva, cuiva..... Unde?
Multumesc
Ce inseamna ceva vreme?Sunteti asigurata 3 luni de la plata ultimei contributii.
Problema este ca nici nu puteti plati dvs, fiindca din salariu vi s-a retinut aceasta contributie.Vinovata este firma nu dvs.
Art. 41 din Ordinul CNAS nr. 617/2007
(4) Persoanele care inregistreaza restante la plata contributiei lunare, trimestriale sau anuale de asigurari sociale de sanatate, in termenul de prescriptie prevazut la alin. (3), beneficiaza numai de pachetul minimal de servicii pana la plata contributiei in conditiile art. 28 - 31. Diminuarea are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei datorata fondului.

Dar stati linistita ca dvs va incadrati conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii la :
ART. 220
Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile art. 223, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma ana_anisoara ana_anisoara Sunt insarcinata in 3 luni si angajata cu contract de munca norma intreaga -perioada nedeterminata din luna iulie 2009 dar firma nu a mai platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti daca angajatorul poate sa plateasca un concediu medical suportat din FNUASS in momentul in care incaseaza banii de la casa?am fost in cm ... (vezi toată discuția)