avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilului ii este interzis sa-si vada si sa-si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilului ii este interzis sa-si vada si sa-si viziteze tatal

Buna ziua!
Viitorul meu sot intampina probleme in a-si vedea baietelul. Copilul a rezultat in urma unei relatii neoficializate si a fost crescut o perioada de bunicii paterni (pana la decesul bunicii), apoi a fost luat de mama. In acest timp, la un moment dat, tatal copilului a fost condamnat la 1 an inchisoare pentru evaziune fiscala, a ispasit pedeapsa si ulterior a plecat sa lucreze in strainatate si sa poata intretine familia. Datorita acestor conjuncturi, relatiile dintre parintii copilului s-au degradat, si din cate am inteles (nu mi-a dat foarte multe detalii) la scurta perioada dupa intoarcerea din strainatate a tatalui, s-au despartit si mama copilului a plecat in strainatate. Ulterior a fost si baietelul plecat la ea. Ideea este ca bunica materna si mama baietelului, i-au spus acestuia lucruri foarte urate despre tatal lui, l-au invatat sa nu-i spuna "tata" si nu le-a dat voie sa se mai vada. De curand, s-au intors din strainatate si prin niste rude de-ale ei, tatal si fiul au reusit sa ia legatura si sa se vada (si la dorinta copilului). Printr-o minciuna, a reusit sa ia baietelul (are 11 ani acum) weekendul trecut la noi (din nou si la dorinta copilului). Lucrurile au decurs neasteptat de bine (aveam emotii, noi adultii, deoarece si eu am o fetita dintr-o casatorie anterioara), copiii s-au inteles minunat, a fost o intalnire relaxanta. Din nefericire, mama baietelului a aflat (cel mic s-a dat de gol) si a facut un scandal monstru (atat ea, cat si mama ei) rudelor lor (ca a inlesnit intalnirea), copilului i-a luat telefonul mobil (pe care tatal lui i-l cumparase sa poata comunica), etc. Orice incercare de comunicare (pe cale telefonica) din partea tatalui cu mama copilului a fost sortita esecului (a raspuns o singura data - pe tel. copilului si a spus ca nu poate vb ca este la serviciu). Am inteles ca el are interdictie de apropiere pentru copil (cred). Vreau sa-l ajut macar cu un sfat si mai ales, am observat tristetea din ochii copilului cand a trebuit sa plece. Copilul a reusit sa mai ia legatura cu el intre timp, l-a rugat pe tatal lui sa mai incerce sa o sune pe mama lui si sa o faca sa inteleaga ca ei doresc sa se vada. Ce-i de facut?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 00:58, 12 Octombrie 2009
ce temei juridic e pentru interdictie de a nu te apropia de copil, in dreptul roman?
Asa este, am informatii foarte putine; se pare ca si eronate, deoarece am aflat ca baietelul nu a fost recunoscut de tata (nu stiu inca motivele - poate ca la mine acum "a fi diplomata" echivaleaza cu "a fi proasta" - sper sa le aflu in curand) si ca certificatul de nastere a fost facut atunci cand copilul avea proximativ 6 ani. Stiu ca pe perioda in care a putut avea legaturi cu copilul, l-a sprijinit material; chiar si azi am fost si a lasat o suma de bani la rudele acelea care au inlesnit intalnirea cu copilul, pt. a-i da acestuia. Daca doreste sa recunoasca copilul se mai poate face ceva acum? Citisem tot pe forum ca o simpla declaratie notariala, ar rezolva situatia recunoasterii paternitatii. Exista o limita de timp pt asta? Se poate mama opune acestui lucru? Eu i-am sugerat oarecum recunoasterea asta prin notarit, n-a avut insa nicio reactie - parca i-ar fi teama de ceva. Voi reveni cu detalii. O saptamana excelenta tuturor!
Draga mea te afli intr/o situatie foarte delicata.Nu vreau sa/ti dau sfaturi in ce priveste viata ta privata langa cel pe care doresti sa/l ajuti, insa un lucru e cert...el nu are niciun drept legal asupra copilului si nici nu vad ca si/ar dori asta.
Iti dau cateva articole din Codul familiei sa le citesti:
Art. 56
Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Art. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.

Sa te gandesti ca poate mama copilului are un motiv pentru care ii interzice sa/l vada, iar faptul ca nu a vrut sa/l recunoasca la nastere......cred ca si tu ai fi suparata.
Nu vreau sa par a fi subiectiva,dar incearca sa ai toate datele inainte de a/ti forma o parare.
Numai bine si fi atenta cui ii acorzi incredere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor tata oanapdv oanapdv Sotul meu a aflat in urma cu un an si jumatate ca are o fetita ( la nasterea copilului). Cum mama fetitei nu a fost de acord cu efectuarea unui test ADN iar ei ... (vezi toată discuția)
Anularea unei sentinte civile de incredintare ema1 ema1 Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta. Anul acesta a fost pronuntata o sentinta civila de adoptie in familie. Sotul a adoptat copilul sotiei. Sotia ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil minor din concubinaj marystanga marystanga Buna ziua! As doi sa va intreb cum as putea proceda pentru a obtine si eu custodia copilului meu minor in varsa de 3 ani rezultat in urma unui ... (vezi toată discuția)