avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperiș degradat la una din scările blocului. Pot ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperiș degradat la una din scările blocului. Pot fi folosiți banii obținuți din închiriere doar pentru reparația lui?

Buna ziua,
Va prezint pe scurt problema mea:

Fac parte dintr-o ascociatie de proprietari ce cuprinde 2 scari de bloc (14+14 ap). Partea de administrare o face o firma specializata. Din pacate presedintele asociatiei + comisia de cenzori, toti de la scara vecina nu prea se implica in probleme ascociatiei din diverse motive si foarte greu se poate comunica cu ei.

Eu locuiesc la ultimul etaj iar acoperisul fiind degradat am infiltrarii de apa in mai multe camere.
M-a contactat o firma de telecomuncatii pentru a strange semnaturi de la vecinii de pe scara mea pentru inchirerea acoperisului in vederea montarii unor antene. ( eu fiind direct interesat pentru a beneficia de reparatia acoperisului)
Am inteles de la agentul lor de vanzari ca firma poate plati in avans pe 5 ani si doar intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari.

Am reusit sa strang intr-un tabel dat de catre firma ce inchiriaza , acordul de montare a antenei de la 11 proprietari din totalul de 14 de pe scara noastra.
Agentul mi-a zis ca nu sunt necesare semnaturile si de la scara vecina, chiar daca si ei fac parte din aceasi asociatie, ca este de ajuns doar semnatura presedintelui asociatiei de proprietari + majoritatea din scara noastra, ceea ce deja avem.

Banii proveniti de la plata in avans pe chirie dorim sa-i folosim doar pentru scara noastra pentru a repara acoperisul, monta usa termopan la intrare si zugravit pe casa scarii.

Ma intereseaza sa stiu ce variante legale avem, ce procedura sau ce solutii exista pentru a fi siguri ca nu vor exista pretentii in viitor si de la proprietarii din scara vecina, chiar daca fac si ei parte din aceasi asociatie ?

Trebuie neaparat sa convocam o nou sedinta de bloc si sa votam majoritatea din amandoua scari pentru ca banii ce intra in contul asociatiei sa poata fi folosita doar la reparatii de pe scara noastra?
Sau este destula lista cu cei 11 proprietari din scara noastra si eventual presedinte sau comitetul executiv sa faca o hotarare in acest sens ? Sau se poate stipula in contractul de inchiriere aceste clauze speciale prin care doar scara noastra sa beneficieze de banii respectivi ?
Cum e mai simplu si mai legal ? Intreb pentru ca nici presedintele nu cunoaste aceste aspecte.
Avantajul celor de la scara vecina este ca nu ar mai fi necesar sa contribuie si ei pentru reparatia acoperisului de la scara noastra.

De asemenea este posibila delegarea mea spre exemplu (chiar daca sunt doar simplu proprietar in asociatie) , ca sa gasesc o firma specializata in reparatii de acoperis, sa negociez cu ei pretul iar presedintele doar sa semneze contractul ?
Sau gasirea unei firme si negocierea e obligatoriu sa fie facuta de catre firma de administratie ?
Pe langa presedintele de asociatie cine mai trebuie sa semneze un contract pentru reparatie acoperis sau zugravit casa scarii ?
Va intreb pentru ca exista unele dubii printre vecini cum ca firma ce ne administreaza o sa negocieze prost in numele nostru si va dura mult mai mult timp pana se misca.
Din punctul meu si al majoritatii vecinilor din scara mea, cel mai simplu ar fi daca banii ar intra in contul meu personal si m-as implica eu direct sa gasesc si negociez contractele de reparatie si zugravit, fara sa mai implicam direct firma de administratie sau sa implicam cat mai putin posibil pe presedinte si comisia executiva. As putea pune extrasul de cont + toate operatiunile din banca si facturile + contractele aferente la vizier pentru a fi consultate si verificate de oricare dintre vecinii mei. Dar probabil ca nu se poate face asa ceva. Si atunci ce variante mai exista ? Pentru ca sincer daca se monteaza antena, dar banii vor si la comun la amandoua scari si exista riscul ca banii sa fie dispara prin diverse manevre ale firmei de administratie, mai bine renunt la ideea cu chiria antenei.

Va multumesc in speranta primirii unui raspuns cat mai rapid si clar.

Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: luminet , utilizator 12:20, 14 Noiembrie 2017
1-Acoperisul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna,astfel incat c/v chirie aferenta inchiriere la firma de telecomunicatii vor fi utilizati de catre asociatia de proprietari,strict pentru reparatii parti comune
Pretentia dv ,respectiv
Banii proveniti de la plata in avans pe chirie dorim sa-i folosim doar pentru scara noastra
,nu este intemeiata,avand in vedere ca inchirierea terasei se realizeaza intre persoane juridice asociatia de proprietari X si firma Y,iar obiectul contractului de locatiune il constituie inchiriere parte comuna imobil de locuit in comun
Conform dispozitii in vigoare sumele obtinute din inchiriere parti comune se depoziteaza in fondul de reparatii al asociatiei de proprietari
L nr 230/2007 Articolul 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari.

HG nr 1588/2007 art 24 (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.


Pentru clarificarea conditiilor de executare lucrare reparatii parti comune studiati responsabil disp L nr 230/2007 si normele de aplicare HG nr 1588/2007
Pentru a preintampina suspiciuni,interese si invocarea de obtinere de foloase de catre dv,nu este de preferat sa nominalizati dv executantul
L nr 230/2007 actualizata Articolul 37
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.
Articolul 41
Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii.

Articolul 42
Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Va multumesc pentru raspuns, dar din pacate nu prea ma ajuta in cazul de fata. Am si eu PDF-ul cu cele 2 legi.
Ce logica ar avea ca firma sa ceara acordul doar majoritatii dintr-o singura scara, unde va fi montata antena, cand asociatia este din 2 scari ? Este vorba de una din marile firme de telecomunicatii din Romania, deci sigur au niste juristi si avocati buni ce cunosc toate aspectele legata de aceasta speta. Nu si-ar permite sa ceara acordul in acest fel daca nu ar fi siguri 100 % ca este de ajuns.
Ma interesa sa stiu doar pe ce se bazeaza firma cand spun ca este ok doar majoritatea de pe o singura scara ?

Din pacate nu am gasit inca, dar chiar aici pe forum am vazut mai demult o speta asemanatoare in care se venea cu diferite argumente pro beneficiului chirieri unei antene doar pentru un singur bloc, chiar daca asociatia era alcatuita din mai multe blocuri. (antena se monteaza pe un singur bloc, nu pe zece, chiar daca toate fac parte din aceasi asociatie).

Pentru ca spun iarasi, nu mi se pare logic ca sa fie de ajuns doar majoritatea de pe o singura scara pentru incheierea contractului cu asociatia, dar beneficiarii sa fie si cealalta scara chiar daca nu si-au exprimat acordul sau nu au fost de acord. Daca ar fi asa, atunci mi se pare ca legea are o problema. Ori acordul pentru inchirere ar fi valabil doar cu acordul majoritatii din amandoua scari, nu doar din una.... si atunci mi se pare normal sa beneficieze toata lumea..... ori e varianta prezentata de firma prin care e de ajuns majoritatea de pe o singura scara, dar beneficiarii sa fie tot o singura scara.

Pe de alta parte, conform HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce Ia indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;

Deci eu inteleg din articolul (1) faptul ca se poate convoca AG si sa se puna pe ordinea de zi stabilirea firmei prin care majoritatea proprietarilor doresc si sunt de acord sa se faca lucrarea de reparatie a acoperisului, iar comitetul executiv, respectiv firma de administratie este obligata in acest caz sa execute intocmai hotararea AG, fara sa mai faca licitati, sa caute ei alte firme.

Este corect ce am zis ?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2017
luminet, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antena wireless pe bloc sophie sophie Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc pe care o firma de intrenet vrea sa amplaseze o antena wireless. Cei mai multi locatari ai blocului sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)
Antena acoperis Pashpix Pashpix am un caz asemanator, referitor la dreptul de folosinta al acoperisului. Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje, la etajul I, iar anul trecut am contribuit, la ... (vezi toată discuția)
Judecata acoperis bloc DraglaGabriel DraglaGabriel Buna Ziua, Am o problema cu vecinul de la ultimul etaj, domnul s-a trezit de o luna sa reparam acoperisul, cei de pe casa scarii au hotarat ca prima oara se ... (vezi toată discuția)