Scurgerea ( teava) canalizarii din baia proprietatii mele trece prin plancheu si continua prin baia proprietatii vecinului de dedesubt , varsîndu-se in coloana comuna de scurgere care trece tot prin baia acestui vecin ( asa a fost construit blocul ). Suntem o coproprietate. Teva de scurgere care deserveste în mod unic numai baia mea , dar se gaseste aparenta sub plafonul baii vecinului , are niste urme de rugina , si vecinul ma obliga sa o schimb pe cheltuila mea. Fiind parte din spatiul lui privat , , nu-i revine lui sa plateasca? Este o lucrare preventiva .Multumesc de raspuns
Teava de scurgere doar "deserveste" baia mea dar nu este proprietatea mea ( cînd am cumparat apartamentul nu am cumparat si teava -exista deja- , si se gaseste la interiorul altei proprietati ( îi apartine cu toate obiectele si dependintele dinautru).Functionarea tevii imi apartine ( daca de ex. vecinul face o zgîrietura pe teava , de care eu nu sunt informata , nu mie îmi apatine "întretinerea integritatii tevii"..) ..dar întrebarea mea nu viza "parerile si practica de bun- simt" a altor mederatori, ci sa mi se precizeze ( daca cineva este informat în acest sens) daca aceasta situatie este "prinsa" în legislatie ( care lege reglementari?).Multumesc
Multumesc pentru parerea data, dar as vrea sa-mi citati artic. de lege sau reglementarea corespunzatoare , si daca nu este "prinsa" în reglementari , sa-mi semnalati, daca stiti.Multumesc
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@gerox, cand ati cumparat apartamentul, l-ati cumparat cu toate accesoriile sale, inclusiv tevi sau cabluri care nu se afla pe proprietatea dvs. Spre exemplu, exista apartamente in care cablajul electric pentru lumina se afla in spatiul celui de deasupra (intre placa si sapa), iar daca cablajul face un scurt si se topeste cine credeti ca vi-l repara? Vecinul de deasupra? Nu. Este treaba dvs. atat reparatia, cat si sa-l despagubiti pe vecin pentru deranjul privind accesul pentru reparatii. Bun. Inteleg ca aveti o fixatie pe care nu mi-am propus sa v-o schimb. Concluzia este ca in lege nu o sa gasiti in mod expres referire la teava de scurgere pentru ca este un aspect ce nu poate fi contestat decat in mod absurd, asa cum il invocati dvs, si ca atare nu este expres reglementat. Teava respectiva, ca si alte accesorii, tin de apartamentul dvs iar raspunderea va apartine atat pentru reparatii, cat si pentru daunele provocate, pe temeiul raspunderii civile obiective pentru prejudiciile cauzate de lucruri, art.1376 cod civil, si care opereaza independent de vinovatia dvs. Adica, pe scurt, trebuie sa va intretineti instalatiile.
Parti comune ?
danican
Buna ziua ! Sunt confruntat cu o situatie ciudata...in blocul nostru , de tip vechi , atipic , teava de scurgere de la cada trece , spre conducta ... (vezi toată discuția)