avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este răspunderea notarului când datele din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este răspunderea notarului când datele din contract nu corespund cu realitatea?

Buna ziua,

Ce se intampla daca intr-un contract de vanzare cumparare un notar introduce un paragraf fals, cu buna stiinta, de exemplu ca nu exista asociatie de locatari. Asociatia exista dar vanzatorul nu este inscris in asociatie. Cum ma influenteaza pe mine ca si cumparator de buna credinta, si care este raspunderea notarului in aceasta situatie?
Vanzatorul (dezvoltatorul) mai are doar boxe in bloc, am cumparat o boxa cu 1250 euro si am platit taxe notariale de 150 euro din care 60 lei intabularea. Este un onorariu corect?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristidomni , utilizator 09:15, 22 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti idee cat se percepe comisionul la o agentie imobiliara?
E cam 3% din pretul de achizitie al bunului. Pentru un serviciu care presupune...sa vizualizati un apartament.
La un imobil care se vinde, cu 60.000 euro, faceti dvs calculul si constatati daca cel mai mult se da la notar.
Daca va preocupa foarte tare chestiunea, faceti o vizita la asociatia de proprietati si interesati-va daca vanzatorul e sau nu inscris si daca are eventuale debite.
raluk0207, utilizator
Am platit la cumparare apartament 3000 taxe notariale la 230000 pret apartament adica 1.3%, iar la boxa 700 la un pret de 5580 pret boxa adica 13%. Nu vi se pare nimic in neregula?
Cu agentia imobiliara am vazut zeci de apartamente, si a fost alegerea mea cu ce agentie caut apartament, si am negociat si comisionul si pretul apartamentului. Problema este ca la notariat nu am mai putut sa aleg! Si stiti mai bine decat mine ca acesta "piata libera" nu e deloc asa. Dezvoltatorul lucreaza doar cu notarul lui iar eu nu am ce face decat sa platesc un onorariu discretionar deoarece mi se pune pumnul in gura "vrei sa cumperi sau nu?". La apartament a reglementat statul un maxim ca era Prima Casa. Dar recupereaza ei dupa... Pacat ca unii considera ca daca prin anumite legi facute special pentru ei pot impune ceva e si corect sa se intample asa.
Nu trebuie sa verific la asociatie pentru ca stiu sigur la fel ca si doamna notar prin care s-au vandut toate apartamentele si toate boxele!
Cristidomni, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu este nimic in neregulă cu acele onorarii. Onorariile nu se calculează procentual, ci există formule de calcul speciale, în funcție de natura actului .
Din aia 3000, o parte reprezintă tva-ul, tariful ANCPI pentru intabulare, contravaloarea extrasului de carte funciară si verificările la Infonot. Clienții vad numai "am lăsat la notar 4000 lei", dar daca ar avea curiozitatea să citească toate chitantele ar constata ca notarii sunt colectori de taxe.
Exista o vorba romaneasca :"cine plătește comanda". Cumpărătorul plătește onorariul, deci cumpărătorul alege notarul. Nimeni nu va poate obliga sa perfectati actele la un anumit birou. Dar e un aspect ce tine de modul în care gestionati relațiile.
Eu unul va sfatuiesc sa faceti reclamatie la Oficiul Concurentei...pai daca este economie de piata, atunci sa fie libera, nu doar unde avem comisioanele intelese pe carca clientilor.
Cam multe caste inchise in tara asta, care isi fac onorarii sub care nimeni nu mai coboara...iar asta se cam traduce in termeni economici a fi un oligopol....iar Oficiul Concurentei ar trebui sa intervina, pana nu devine monopol....tare as vrea sa vad si eu amenzi aplicate ca in vest pentru genul asta de intelegeri care distorsioneaza mai mult decat vizibil piata unor servicii.

Alte discuții în legătură

Despre notari Cristidomni Cristidomni Buna ziua, Ce se intampla daca intr-un contract de vanzare cumparare un notar introduce un paragraf fals, cu buna stiinta, de exemplu ca nu exista asociatie ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Aș vrea să știu cât m-ar costa actele la cumpărarea unui apartament, și dacă mai plătesc ceva în plus la stat (tva, impozit etc.) luiza44 luiza44 vreau sa cumpar un ap in jur 60m patrati si as vrea sa stiu cam cat m ar costa actele notariale si daca mai platesc si in plus la stat gen TVA, impozit ....?! (vezi toată discuția)