avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuzivă? Sunt pus să-mi scriu demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuzivă? Sunt pus să-mi scriu demisia

Buna cine poate sa ma ajute cu un raspuns....am fost sunat de sef ca ma da afara de la munca...si ca ar fi ok ca eu cand revin din medical sa imi semnez lichidare..ce as putea sa fac in cazul acesta?!
Lucrez intro sala de jocuri...iar motivul pt care ma da afara e ca m-am jucat...iar in cazul in care nu imi voi semna lichidare nu voi primi garantia si salarul!!ce se poate face in cazul acesta!Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 19 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. În speță, lasati-l pe angajator sa facă primul pas în privința încetării c.i.m.

Eu asta faceam...sa las angajatorul..dar angajatorul ma obliga dupa intoarcerea din concediu sa imi semnez lichidarea pe cale amiabila astfel nu imi primesc salariu si garantia..100 lei lunar care nu ne da nici o chitanta sau ceva adica...nu ai nici o dovada ca ai garantie...daca mergi la ITM mergi degeaba ca nu au oamnei ca sa trimita si dureaza...asa ca din punctul acesta de vede nu am alta solutie...daca merg la lucru sigur nu ma primeste...deci 1 nemotivata!
De exemplu te poate da afara dupe regulametul de ordine interioara? Si fisa postului.?
Exista posibilitatea concedierii, însă concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absoluta.
Mai exact si pe romaneste nu are dreptul sa va concedieze fara temei legal. Daca o face, il puteti da in judecata si probabil sa castigati procesul. Daca nu va plateste salariul din nou il puteti da in judecata si va fi obligat sa plateasca. Cu alte cuvinte, daca nu vreti sa plecati nu semnati nimic, lasati-l sa va desfaca cim apoi faceti plangere pt concediere nelegala:

TITLUL II - Contractul individual de muncă
CAPITOLUL 5 - Încetarea contractului individual de muncă
SECTIUNEA 7 - Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale
Art. 80. [efectele anularii concedierii cu privire la salariat]
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2017
adela88, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate sa ma dea afara? ramonad ramonad Buna ziua. Am 58 de ani si sunt angajat de cel putin 10 ani la o firma ca muncitor necalificat. Din cauza problemelor de sanatate ( operat de hernie ... (vezi toată discuția)
Dat afara de la locul de munca! bbyRo bbyRo Va salut. In data de 04 12 2015 am fost sunat de catre administratorul(boss-ul) firmei unde lucrez sa imi zica sa merg in cealalta locatie(sunt 2)sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediere Minigeorgy Minigeorgy Buna ziua, Lucrez din luna iunie 2014 la un cabinet stomatologic, contractul l-am semnat in septembrie 2014! In contract data de salariu se face odata la ... (vezi toată discuția)