L E G E
pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. – La articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7) – (9), cu următorul cuprins:
„(7) Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ian. 2011 – 16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4).
(8) Recalcularea prevăzută la alin. (7) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.
(9) Prevederile alin. (7) şi (8) se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.”
Observatii;
1. Presupunand ca va fi publicata in MO pana la 1 dec. 2017, rezulta ca numarul persoanelor beneficiare se reduce la alin. (7) la intervalul 1 dec. 2012-16 iul. 2016 din cauza faptului ca pensionarea anticipata partiala este posibila cu maxim 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare.
2. Un pensionar care a depus cererea pe 1 decembrie 2017 dar a fost pensionat pe 30 noiembrie 2012 anticipat cu 5 ani penalizare nu primeste recalcularea, in timp ce altul care depune cererea in aceeasi zi de 1 dec 2017 dar a fost pensionat pe 1 dec. 2012 cu penalizare tot de 5 ani, primeste recalcularea.
(13) Prevederile alin. (8)—(10) şi (12) se aplică şi pentru persoanele în situaţia cărora, în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sau, după caz, a unor hotărâri judecătoreşti definitive, puse în executare de casele teritoriale de pensii, la determinarea punctajului mediu anual, în baza căruia a fost calculat cuantumul pensiei, s-a utilizat un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare la data stabilirii drepturilor de pensie.
Daca se vor anula si hotarari judecatoresti, vor urma alte procese.
Se spera ca prevederea ca nu scade pensia in cuantum, daca dupa recalculare rezulta un punctaj mai mic, dupa parerea mea nu rezolva problema in esenta. Ce rost mai are recalcularea daca punctajul scade, insa cuantumul pensiei nu se schimba ? Cand se indexeaza pensiile ulterior, la ce punctaj se va face indexarea, la cel recalculat sau la cel vechi ?
(4) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1) � (3), rezulta un punctaj mediu anual mai mic, SE MENTINE PUNCTAJUL MEDIU ANUAL si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.
H.G.257/2011
Art.134 in forma prevazuta de H.G.291/2017
(17) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor art. 1691 din lege, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, SE MENTIN PUNCTAJUL MEDIU ANUAL şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.”
La acest punctaj trebuie sa se raporteze orice majorare a valorii punctului de pensie.
Problema este:
Daca nu se pune in plata decizia de recalculare(pe minus), ce legatura juridica este intre aceasta si mine ?