avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre renunțarea la paternitate din perspectiva ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre renunțarea la paternitate din perspectiva copilului

Buna ziua,

Am aflat recent ca tatal meu nu e cel biologic. Asta du 30 de ani.
Acum el doreste sa renunte la paternitate si sa fie scos din certificatul de nastere.
De-a lungul timpului au mai fost discutii in moemntele tensionate in care parintii mei se acuzau de tot felul, iar e/nu e fiul tau a aparut de cateva ori. La momentul respectiv, pe cand aveam 8,12 si vreo 18 ani pareau certuri inutile si vorbe aruncate in vant. Le-am lasat sa treaca.
In timpul divortului, am fost invitat (alaturi de frate) la judecatorie sa stabilim cu cine vrem sa ramanem - la 7-8 ani, sa ceri unui copil asa ceva e o tampenie, dar asta e alta discutie.
Anul acesta la cererea tatalui, am facut test de paternitate. Ma gandeam sa terminam povestea asta si sa isi linisteasca temerile. Eu eram sigur ca e tatal meu, nici nu aveam dubii ca ar fi altfel.
In momentul de fata sunt chemat in instanta sa imi schimb actele si sa renunte la paternitate.

Acum, tinand cont ca mai bine de jumate din viata mea am fost minor, de ce sunt eu cel ce trebuie sa fie tarat prin instante?
Ce pot eu ca si copil sa fac? Am vre-un drept sau iresponsabilitatea unor presupusi adulti de acum 30 de ani este peste puterea si dreptul meu de a face ceva?

Pot cere sa raman fiul tatalui meu? Pot cere ceva? Daune ca parintii mei au fost iresponsabili? Moral e una, intreb din perspectiva juridica daca eu am vre-o parghie sau nu.

Multumesc,
Geo
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:01, 21 Noiembrie 2017
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Nu puteti ramane fiul sau daca nu vrea.
Intrebati-o pe mama dumneavoastra cine-i tatal biologic
Si daca nu mergeti in instanta dosarul se judeca si trebuie sa va schimbati certificatul de nastere si, e posibil, si numele de familie.
Buna ziua, multumesc de raspuns.
Si daca merg in instanta, ce rezolv? Ce pot face eu? Pot fi parte vatamata/lezata sau am un statut juridic ce imi permite sa aleg niste variante?
Eu doresc sa ramana el tatal din certificat. Adica, dece o greseala/eroare in care eu nu am avut nicio implicare, iar timp de 18 ani se tot puteau rezolva astea oricum fara acordul meu, trebuie cumva tot eu sa o platesc/incasez?
Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatăl din certificatul de naştere vrea să-i fie şters numele din certificatul dvs. de naştere, de aceea a apelat la instanţă. Degeaba vreţi dvs. să rămână aşa cum e acum, nu depinde de dvs. Puteţi cere păstrarea numelui. Probabil omul nu doreşte să-l moşteniţi.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot cere sa raman fiul tatalui meu? Pot cere ceva?

Da, puteti invoca prescriptia dreptului la actiune si ramaneti al tatalui dvs. si cu numele lui.
termenul de prescriptie pt tagada de paternitate e de 3 ani de la nasterea copilului, nu i se aplica noul cod civil cand termenul incepe sa curga de la data cand afla ca nu va este tata.
Prescriptia o invocati prin intampinare.
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
Actiunea este prescrisa.( puteti invoca prescriptie, asa incat actiunea sa fie respinsa ca fiind prescrisa ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate ceruta de tata SidoniaJ SidoniaJ Tot legat de acest subiect: Caz: in timpul casatoriei se naste un copil care este recunoscut de tata, insa dupa câțiva ani are dubii cu privire la faptul ... (vezi toată discuția)
Chestiune de parternitate DanDaniel DanDaniel Buna. Va rog sa imi spuneti in ce consta exact procedura pentru situatia urmatoare: Cristian est un copil de 7 ani nascut dintr-o relatie de concubinaj a mamei ... (vezi toată discuția)
Stergerea tatalui din certificatul de nastere mama-de-3-ori mama-de-3-ori Doresc sa stiu daca este posibil sa fie sters tatal din certificatul de nastere al fiului meu...de 2ani si 3luni. Nu am fost casatoriti,nu am locuit ... (vezi toată discuția)