avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Salut, azi tocmai m-am trezit cu o citatie in care sunt informat ca a fost aprobata executarea silita ptr neplata unui credit bancar. N-am fost instiintat pana acu ca banca m-ar fii dat in judecata. Creditul e din 2006, am platit 4 ani zi la zi iar dupa 4 ani banca s-a gandit sa imi mareasca rata de la 77 lei la 83 lei. Avand rata fixa am cerut explicati la banca cat si la relatii cu clienti. Am primit acelasi raspuns “inflatia e de vina” ceea ce nu mi s-a parut legal si neajung la nici o rezolvare cu banca am aruncat si eu vina pe inflatie si n-am mai platit. La cateva luni am fost contactat de un birou de avocatura reprezentand banca si dorind sa ajungem la o inselegere. Le-am explicat ca daca banca imi da o explicatie de ce treb sa platesc mai mult o sa platesc fara nici o problema. Domni mi-au zis ca o sa ne vedem in tribunal. Deabia asteptam asta poate acolo primeam lamuriri, dar n-a fost asa dupa 7 ani ma trezesc executat silit. Nu e problema am platit suma cu tot cu cheltuieli, intrebarea e : am vreo sansa sa dau banca in judecata?
Cel mai recent răspuns: mariusstoican , utilizator 21:37, 22 Noiembrie 2017
Sansa sa dati in judecata banca - nu stiu. Sansa sa faceti contestatie la executare - da. Acum nu se stie daca veti avea castig de cauza. Sa dezvoltam...

Avand in vedere ca creditul a fost contractat in 2006, iar executarea se face acum in 2017, institutia/societatea care cere executarea silita este posibil sa nu mai fie banca. De ce? Pentru ca majoritatea bancilor (daca nu toate) au cesionat contractele de credite restante. Uitati-va pe instiintare si vedeti cine cere executarea silita.

Asa cum stiti, sau daca nu - aflati, (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:
1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;
2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Sansa de castig in cazul in care depuneti contestatie la executare - aveti! Doar in situatia in care demonstrati ca s-a implinit termenul de prescriptie, si anume 3 ani. Avand in vedere ca creditul este din 2006, iar contractul este mai mult ca sigur cesionat, data de la care curge termenul de prescriptie va fi data cesionarii contractului de credit.

Ce alte acte v-au mai trimis in afara de instiintare? Ati primit vreo instiintare de la banca privind declararea scadenta anticipata a contractului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita zambilutza zambilutza Buna ziua, Suntem in situatia unei executarii silite in baza titlului executor reprezentat de conventia de credit de nevoi personale cu garantie ipotecara, ... (vezi toată discuția)
Executare silita - contestatie avand la baza prescriptia? mihail2012 mihail2012 In data de 05.03.2008 am incheiat un contract de credit bancar cu BCR S.A.. Mi-a fost acordat un credit in valoare de 30827 lei, acordat pe o perioada de 120 ... (vezi toată discuția)
Executare silită pentru un credit achitat integral în 2010. ce pot face în această situație? Necunoscut1996 Necunoscut1996 Buna seara as avea o nelamurire. In urma cu 13 ani am facut un imprumut de nevoi personale la o banca. Am terminat de achitat in 2010 creditul. Ieri am primit ... (vezi toată discuția)