avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de imprumut notarial fara dobanda-camatari
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de imprumut notarial fara dobanda-camatari

In ultima vreme sunt foarte ingrijorata de cat de multa lume imi povesteste ca este datoare la camatari. Oamenii dau vina pe banci, care au restrans creditele si au introdus conditii aspre de creditare. Multi sunt oameni de afaceri care au apelat la camatari pentru a-si putea continua afacerile, din nevoia de a face rost de capital. Ce ma intriga insa pe mine, in afara de faptul ca nimeni nu-i sustine pe bietii comercianti, este faptul ca aceste imprumuturi se fac cu, cunostinta si sprijinul unor notari. Camatarii au inceput sa-si ia masuri de precautie si ii duc la notar pe cei pe care-i imprumuta, cerandu-le garantii materiale si obligandu-i sa garanteze cu toate bunurile prezente si viitoare. In contractele de imprumut se trece toata suma pe care o primesc imprumutatii, inclusiv dobanda, desi se specifica ca imprumutul este fara dobanda. Banii nu se dau in fata notarului, desi acesta mentioneaza in contract ca toti banii au fost dati in fata sa. Sumele, conform contractului de imprumut se inapoieaza lunar, exact dobanda, iar la sfarsitul perioadei de imprumut se restituie jumatate din suma de pe contract. In realitate, singura suma pe care a primit-o imprumutatul. Omul de nevoie, semneaza, isi pune si casa gaj, ca acestea sunt conditiile, iar daca nu plateste lunar dobanda, ramane pe drumuri. Cunosc un caz in care nefericitul care nu a mai putut plati s-a spanzurat dupa ce i-au luat camatarii casa.
Intrebarea mea. Poate fi atacat in instanta un astfel de contract? Exista martori care au fost impreuna cu imprumutatul la notar si au vazut ca acesta nici macar nu a aparut cand s-a semnat contractul, ci doar secretara acestuia? Ba mai mult, nu a aparut nici camatarul, el a trimis doar actele, buletinul sau personal, intelegerea fiind dinainte stabilita intre el si notar.
Contractul este perfect valabil, semnat de parti si autentificat de notar. Ce sfat imi dati, poate s-a mai lovit cineva de acest aspect in activitatea profesionala. As dori sa stiu daca mai este o sansa pentru acesti oameni si daca notarii care procedeaza asa pot fi trasi la raspundere.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:16, 27 Aprilie 2010
Singura sansa este dea incheia pe linfga actul autntic si un act sub asemenatura privata care sa ateste ce suma reprezinta in fapt dobinda/ Notaru;l nu are obligatia sa verifice plata ci sa ia act de declaratiile parilor ceea ce este greu de dovedit in instanta cu martori peste actul scris
Teoretic daca se face dovada ca intradevar creditorul i-a dat banii nu sub forma de imprumut, ci sub forma de camatarie si pentru care el pretinde o dobanda debitorului, actul autentic este lovit de nulitate pentru ca nu indeplineste forma ad validitatem respectiv cauza este ilicita.

Mijloace de proba ar putea fi: inregistrari audio/video, martori, inscrisuri, flagrant poate interceptari telefonice, etc

Debitorul poate fii tras la raspundere pentru ca a recurs la asemenea tip de imprumuturi ilicite, chiar daca el il denunta pe "creditorul camatar" in ultima faza, respectiv momentul in care i se i-a gajul?
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
Paul-Cristian Blazi, Consilier juridic
Cu niste martori corespunzatori, actul poate fi anulat... scopul sau contravenind legii. Expresia aia cu bunurile prezente si viitoare este numai una standard pentru creditorii chirografari.
Inregistrarile e greu sa fie obtinute in mod legal, asa incat sa fie folosite in instanta... iar cu notarul iar nu e usor...
Poate o cerere de certificare de fapte privind plata sumei la acel notar...

Nu prea am inteles lipsa camatarului de la notar... cand semneaza el?

Oricum, sunt tare curioasa cum arata excat un astfel de act, ca dobanda aia lunara e stabilita in suma fixa pe o perioada, dupa care nu mai curge ca nu mai e aratata in contract...
Solutia exista sau nu, de la caz la caz. Sunt situatii in care camatarul isi ia banii lunar fara dovada de plata, de exemplu.
Cu martori se poate redresa situatia, insa e nevoie de curaj in primul rand.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut - executare silita redstyle redstyle daca cineva mi-a dat bani cu dobanda 50000 lei , iar ca si garantie mi-a cerut sa autentificam un contract de imprumut la notar pe o suma de 10 ori mai mare ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de camatar? ca40783 ca40783 Acum doi ani am avut nevoie de o anumita suma de bani pentru rezolvarea unor probleme personale legata de sanatate. O cunostinta mi-a recomandat un anumit domn ... (vezi toată discuția)
La ce ar trebui sa fiu atent? imprumut fara garantii CristianMM CristianMM Buna, sunt student, nu lucrez nicaieri, insa peste 2 saptamani ma voi angaja. As dori sa stiu la ce ar trebui sa fiu atent daca voi apela la acest ... (vezi toată discuția)