In ultima vreme sunt foarte ingrijorata de cat de multa lume imi povesteste ca este datoare la camatari. Oamenii dau vina pe banci, care au restrans creditele si au introdus conditii aspre de creditare. Multi sunt oameni de afaceri care au apelat la camatari pentru a-si putea continua afacerile, din nevoia de a face rost de capital. Ce ma intriga insa pe mine, in afara de faptul ca nimeni nu-i sustine pe bietii comercianti, este faptul ca aceste imprumuturi se fac cu, cunostinta si sprijinul unor notari. Camatarii au inceput sa-si ia masuri de precautie si ii duc la notar pe cei pe care-i imprumuta, cerandu-le garantii materiale si obligandu-i sa garanteze cu toate bunurile prezente si viitoare. In contractele de imprumut se trece toata suma pe care o primesc imprumutatii, inclusiv dobanda, desi se specifica ca imprumutul este fara dobanda. Banii nu se dau in fata notarului, desi acesta mentioneaza in contract ca toti banii au fost dati in fata sa. Sumele, conform contractului de imprumut se inapoieaza lunar, exact dobanda, iar la sfarsitul perioadei de imprumut se restituie jumatate din suma de pe contract. In realitate, singura suma pe care a primit-o imprumutatul. Omul de nevoie, semneaza, isi pune si casa gaj, ca acestea sunt conditiile, iar daca nu plateste lunar dobanda, ramane pe drumuri. Cunosc un caz in care nefericitul care nu a mai putut plati s-a spanzurat dupa ce i-au luat camatarii casa.
Intrebarea mea. Poate fi atacat in instanta un astfel de contract? Exista martori care au fost impreuna cu imprumutatul la notar si au vazut ca acesta nici macar nu a aparut cand s-a semnat contractul, ci doar secretara acestuia? Ba mai mult, nu a aparut nici camatarul, el a trimis doar actele, buletinul sau personal, intelegerea fiind dinainte stabilita intre el si notar.
Contractul este perfect valabil, semnat de parti si autentificat de notar. Ce sfat imi dati, poate s-a mai lovit cineva de acest aspect in activitatea profesionala. As dori sa stiu daca mai este o sansa pentru acesti oameni si daca notarii care procedeaza asa pot fi trasi la raspundere.
Multumesc anticipat.