avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere de retrocedare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere de retrocedare

Buna ziua,
Familia mea a primit in anii '90 o serie de terenuri care au fost confiscate in perioada comunista. Dar in loc sa ni se retocedeze aproximativ 50 de Ha de teren agricol am primit doar 30. Am intocmit un dosar pe care l-am depus la consiliul local din comuna respectiva pentru retocedarea in natura a celorlalte 20 de Ha in urma cu cativa ani (daca nu ma insel) si noi nici pana in ziua de astazi nu stim ce s-a intamplat cu acel dosar, ca sa nu mai spun de o sentinta oarecare in aceasta problema. Exista vreo modalitate legala sa obtinem informatii obiective de la administratia locala (comunala sau judeteana) si, in final, o decizie clara in legatura cu respectivele proprietati. Intreb asta deoarece nu primit niciodata un raspuns multumitor. Tot ce ni s-a spus este ca dosarul ar fi fost trimis de catre consiliul comunal catre consiliul judetean si dupa aceea ar fi fost trimis inapoi datorita unor greseli aparute in intocmirea dosarului (greseli asumate de personalul primariei). Pana la urma cine trebuie sa ne despagubeasca sau sa ne reimproprietareasca? Consiliul judetean, consiliul local al comunei, insntantele judecatoresti si in cat timp ? Am trimis o scrisoare la ANRP. Am fost informat ca ei nu au cunostinta despre un asemenea dosar. Ce inseamna aceasta? Sper ca ca nu am formulat prea multe intrebari. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: M_G , utilizator 17:23, 14 Octombrie 2009
Cei care trebuie sa va retrocedeze terenul ramas neretrocedat sunt primaria de pe raza teritoriala in care ati avut proprietatile!
Si puteti reglementa aceasta situatie numai in instanta!B-)
In mod sigur exista un numar de inregistrare al cererii dvs. (banuiesc ca a fost facuta fie in baza legii 1/2000 sau 247/2005). Pana acum, primaria trebuia sa va raspunda de mult cu DA sau NU... Adresati o cerere privind clarificarea statusului revendicarii dvs. catre comisia locala de fond funciar (de la primaria respectiva) prin care sa solicitati informatii privind modul de solutionare al cererii. Daca nu va raspund in 30 de zile, va puteti adresa instantei de contencios administrativ in baza legii 554/2004, solicitand, pe langa raspunsul in cauza, si despagubiri pentru prejudiciul cauzat.
Cum vi s-a spus, cerere la primarie, cu nr. de inregistare al dosarului respectiv si apoi in cazul in care in 30 de zile nu va raspund sau raspunsul nu va multumeste va adresati instantei de contencios administrativ.Nu mai pierdeti timpul.
Va multumesc pentru aceste informatii. In lumina celor expuse de dumneavoastra imi ramane sa va mai intreb urmatoarele. Respectiva proprietate este mostenita de catre bunica mea si mostenitorii fratelui bunicii mele (din partea mamei lor). Se poate ca procedura de contencios administrativ sa fie declansata independent de catre bunica mea (cu sau fara consimtamatul celorlati mostenitori) sau trebuie facuta prin acordul colectiv al tuturor mostenitorilor? Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconstituire propietate privata asupra terenurilor atreydespaul atreydespaul Parintii mei au primit titlu de proprietate pe o suprafata de pamant de 3,1 ha cu 0,5 ha mai putin decat este prevazut in registrul agricol cat au de drept ( ... (vezi toată discuția)
Atacare in contencios titlu de proprietate ContSters134265 ContSters134265 In anul 2005 Prefectura Prahova a eliberat titlu de proprietate unchiului meu, pentru casa si terenul intravilan apartinand legal bunicii. Unchiul a ... (vezi toată discuția)
Termen solutionare contestatie legea 18 dumitru2000 dumitru2000 - exista vreun termen de solutionare a contestatiei adresata Comisie Mun Buc de fond funciar impotriva raspunsului Subcomisiei de fond sect 1 ? In legea 18 ... (vezi toată discuția)