avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Relatia intre membrii unei asociatii si patrimoniul ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Relatia intre membrii unei asociatii si patrimoniul acesteia

Problema este: se doreste folosirea unui mijloc mobil in comun de catre membrii asociatiei, iar dpdv legal acest mijloc se poate folosi doar de catre proprietarii legali.

Intrebari:
Ce relatie exista intre membri unei asociatii si patrimoniul acesteia?
Se poate considera ca membrii sunt co-proprietari ai patrimonului?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: windy5891 , utilizator 09:18, 4 Decembrie 2017
Nimeni, va rog?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Patrimoniul este al asociatiei, ca persoana juridica. Membrii ei nu au niciun drept de proprietate asupra bunurilor asociatiei, nici drepturi de creanta. Pot sa le foloseasca, gratuit sau contra cost, in functie de ce prevede statutul asociatiei si ce natura au acele bunuri. Adica daca membrii sunt si beneficiari ai asociatiei (asociatie care actioneaza si in beneficiul mutual al membrilor) si folosirea intra in categoriile de mijloace prevazute de statut pentru urmarirea scopului si obiectivelor asociatiei, li se poate aproba utilizarea, chiar gratuita, a unor bunuri ale asociatiei. De exemplu o asociatie sportiva care are in patrimoniu echipament sportiv e firesc sa il dea in folosinta membrilor ei ca sa practice activitatile sportive in cauza. Nu si ca ei sa le dea imprumut sau sa le inchirieze la rude sau prieteni.... Sau o asociatie de turism daca are un microbuz e normal sa il primeasca membrii sa mearga cu el in excursie in weekend, nu insa si ca sa mearga la o nunta.... Sau un ONG de promovat arta fotografica, poate da imprumut membrilor lui niste aparate foto si ii poate lasa sa utilizeze studioul, softuri etc. ca sa isi perfectioneze tehnica.... dar daca vor sa faca bani cu ele, atunci eventual contra cost, nu gratis...
Multumesc Radu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie sportiva??? andrei86c andrei86c Buna ziua! Deschid un club sportiv in care sa am si activitate comerciala( articole sportive, bauturi etc. Ce ma sfatuiti sa deschid? Asociatie, Club, ... (vezi toată discuția)
Asociatie pentru medici RexCry RexCry Sa zicem ca 5 medici intemeiaza o asociatie pentru ajutorarea medicilor sau ceva in genul asta. Din punct de vedere legal au voie sa se finanteze pe ei insusi ... (vezi toată discuția)
Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei sportive elenastefanescu elenastefanescu Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei sportive a copiilor talentati, in speta determinata de performanta copiilor mei, care practica tenis si ... (vezi toată discuția)