avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Unde si cum se pedepseste jignirea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Unde si cum se pedepseste jignirea

Traim vremuri grele, la suprafata iese lipsa de educatie si mirlania, tupeul e moneda de schimb valoroasa.
Ieri un vecin m-a jignit facindu-ma nesimtit si vorbind peiorativ despre mine in public doar pentru ca i-am atras atentia copilului sau sa joace fotbal altundeva decit in geamul meu.
Cum se pedepseste jignirea de catre codul penal si ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:31, 21 Ianuarie 2019
Umila mea parere ar fi sa nu intreprindeti nimic, intrucat va inhamati la o lupta cu multi nervi si pierdere de timp. Mirlani si needucati sunt peste tot, iar daca le-am cere socoteala in instanta la fiecare, ne-am lasa de serviciu si ne-am muta cu toti in judecatorii si tribunale.
Puteti sa-l dati in judecata pentru insulta, dar va trebui sa cheltuiti bani cu un avocat, sa aduceti martori, iar in cele din urma, dupa multe sicane, ca oamenii de genul prezentat, nu stau cu mainile in san si isi aduc la randul lor martori, o sa incerce sa va intimideze, etc, o sa va enervati si mai tare.
Cel mai bine, incercati sa va calmati si sa evitati astfel de situatii, sa aplanati dvoastra conflictele, sa dovediti ca sunteti om cu caracter. Si stiti vorba aceea, ca cel mai destept cedeaza primul.
Va dau prezentul sfat pentru linistea dvoastra. Daca il actionati in instanta, veti primi mai multe insulte, pentru ca asa inteleg unii sa reactioneze si daca e genul cu tupeu de cartier, nu il speriati cu judecata. In consecinta, fiti boier!
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator
art. 205 Cod penal pedepseşte insulta cu amendă penală.

Pentru a se pune în mişcare acţiunea penală este nevoie să depuneţi o plângere penală (numită "plângere prealabilă") la poliţie sau la Parchetul de pe lângă judecătorie. Este recomandabil să aveţi şi martori. După punerea în mişcare a acţiunii penale, aveţi posibilitatea să vă retrageţi plângerea, ceea ce va duce la "închiderea" dosarului.

Ceea ce am expus până aici reprezintă aspectul juridic al cauzei. Pe de altă parte, vă sfătuiesc să vă gândiţi de două ori înainte de a depune plângere penală, deoarece acesta este cel mai sigur mijloc de a deteriora iremediabil şi ireversibil relaţiile cu vecinul dumneavoastră.

În funcţie şi de personalitatea vecinului, aveţi şanse să intraţi într-o spirală fără sfârşit de reclamaţii la primărie, la poliţie, de şicane de toate felurile, existând inclusiv posibilitatea ca fiul vecinului să joace de acum încolo fotbal numai în faţa geamului dumneavoastră....

În concluzie, vă sfătuiesc să căutaţi o cale de aplanare amiabilă a conflictului.
Aveti dreptate privitor la carentele mai evidente la anumite persoane din spatiul unde noi toti ne zbatem existenta.
Apreciez ca o eventuala formulare de plangere penala de catre dvs ,nu va cauza decat un lung sir de nemultumiri reciproce,mult timp alocat pentru audieri,
eventual instanta,care in final nu va putea dispune o solutie care sa schimbe comportamentul sau mentalitatea vecinului dvs sau a odraslei acestuia.
Incercati sa solutionati dvs direct situatia ,fie printr-o eventuala abordare amiabila,daca nu prin ignorare .
Nu in toate cazurile instanta de judecata poate dispune masuri care sa fie garantat materializate.
Incercati sa nu va implicati intr-o utopie ,ca instanta va dispune o hotarare prin care sa oblige vecinul sa regrete comportamentul manifestat in raport si fata de dvs.
Singura posibilitate reala de a obtine ceva ar fi un proces civil.
Dar numai dvs. puteti decide daca este cazul sa va inhamati la asta.
Eu am plangere facuta la politie pentru asa ceva si nu a fost in public chiar pe un site de internet . Agentul care era atunci la receptie mia spus ca conform legii nu prea are ce sa le faca dar mia inaintat plangerea dupa vreo 10 zile primesc citatia cum ca deja e facut dosar in cauza si sa vin sa fiu audiat . Ofiterul de acolo chiar ma intrebat daca doresc sa continui cu acest dosar si sa il faca penal deci mergeti inainte cu plangerile ca exista cale legala chiar penala sa fie trasi la raspundere . Nu trebuie tolerate faptele de aceasta natura premeditate impotriva omului .

Gabriela Mihai a scris:

Singura posibilitate reala de a obtine ceva ar fi un proces civil.
Dar numai dvs. puteti decide daca este cazul sa va inhamati la asta.

Alte discuții în legătură

Instigare la infractiunea de lovire paraschivrares paraschivrares buna ziua , a-si dori sa aflu in ce articol se incadreaza si daca se incadreaza urmatorul fapt: Acum ceva timp in urma o persoana care o cunosc intr-un loc ... (vezi toată discuția)
Hartuire minor lucia2013 lucia2013 Buna seara ! Copilul meu se duce la joaca in cartier la bunica lui.Un vecin mai în vârstă,de la o scara alăturată îl jignește frecvent,îl alunga cu ... (vezi toată discuția)
Reclamatie ptr.injurii si calomnii popescuelena77 popescuelena77 De un an de zile sunt injurata si calomniata de o vecina pe care stiu doar cum o cheama.Nu avem nici un fel de relatie de prietenie,nici macar de salut.Acum ... (vezi toată discuția)