avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instituire sechestru asigurător prin ordonanță ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instituire sechestru asigurător prin ordonanță președințială. Este admisibilă o astfel de cerere?

Va rog mult sa-mi raspundeti daca pot sa solicit pe cale de ordonanta presedintiala infiintarea unui sechestru asiguratoriu. Este admisibil?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:17, 10 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU este admisibila o astfel de cerere, din mai multe motive, in primul rand pentru ca ambele proceduri sunt proceduri speciale, expres reglementate de lege, sens in care nu se poate aplica o procedura pentru solutionarea unei cereri cu obiectul prevazut in alta procedura, iar conditiile de infiintare si de admisibilitate sunt clar diferite, chiar daca ambele cereri justifica urgenta. Pe de alta parte, pe calea ordonantei presedintiale nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt si aici ma refer in special la teza finala a acestui alin (5) al art.997 cod de procedura civila. Si nu in ultimul rand, nu vad care ar fi interesul creditorului sa ceara o astfel de masura pe calea ordonantei presedintiale, cand in fapt procedura sechestrului asigurator este mult mai avantajoasa pentru el, dat fiind ca instanta decide de urgenta, in camera de consiliu, fara citarea partilor, prin incheiere executorie si asa mai departe. Iar, chiar si numai daca va ganditi ca, de regula, in procedura de solutionare a ordonantei presedintiale partile sunt citate, atunci devine evident de ce nu s-ar justifica pentru creditor o astfel de cerere (desigur, mai exista si alte argumente in afare celor mai sus expuse).
Ba este admisibilă o asemenea cerere. Daca aceasta justifica existenta unui posibil prejudiciu ce i se poate aduce creditorului. Tocmai de aceea este "sechestru asigurator" , pentru a avea o garanție creditorul că se va putea recupera debitul prin executare silita in lipsa bunei credinte a debitorului.
Apoi, daca debitorul își achită debitul restant, se ridică sechestru asigurator instituit și situația revine la situația de fapt, inițială.
Așadar, este admisibilă o asemenea cerere, condiția de bază fiind sa justifice urgenta instituirii sechestrului.
Sunt de acord cu trandafir 2, nu cred că este admisibilă o asemenea cerere
In opinia mea este admisibila o astfel de masura pe calea ordonantei presedintiale fiind indeplinite conditiile prevazute de art.997 NCPC,dar,solutia ramane la aprecierea suverana a instantei.
In opinia doctrinei si a practicii judiciare nu este admisibila o astfel de cerere, deoarece procedura speciala a ordonantei presedintiale nu poate fi folosita in locul sau pentru atingerea scopului altei proceduri speciale, conform argumentelor expuse in mesajul de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - sechestru asigurator Andrei.Ionut Andrei.Ionut Salut! Am cateva întrebari. 1. În cazul unei executări silite la ce apelează executorul prima data proprie pe salariu, sechestru asigurator pe mașină ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la stat =sechestru? ContSters94259 ContSters94259 Daca un SRL nu si-a platit datoriile catre stat,de mult timp,si are conturile blocate tot de catre stat,se poate ca statul sa actioneze impotriva si sa ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala evacuare din teren statachevioleta statachevioleta am 2 procese pe rol ,unul pe ordonanta prin care se cere evacuarea din teren si al doilea nulitatea absoluta a contractului de inchiriere ,semnat de mine si ... (vezi toată discuția)