avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru in ture de 24h
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru in ture de 24h

Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca, legal, se pot efectua ture de serviciu de 24h/48h, in conditiile in care postul de lucru este izolat (in varful unui munte), iar aplicarea unei ture de 12h ar expune la riscuri salariatul respectiv (ex. daca programul ar fi 06/08:00 - 18/20:00, acest salariat are sanse mari sa se intalneasca in drum cu animale salbatice, avand in vedere ca nu exista mijloc de transport pana la locul de munca, iar o parte de drum o parcurge pe jos).
Cel mai recent răspuns: radlili , utilizator 12:43, 13 Octombrie 2009
Codul muncii: Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normat ive specifice o durată zilnică a timpului de muncă
mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inega l în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Se poate aplica programul de 24/48 daca este specificat in CIM.
Mai avem o precizare importanta in CCM unic la nivel national 2007-2010 referitoare la durata zilei de munca:

Art. 10. (8) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 8 ore pe zi şi peste 48 de ore pe săptămână, care include şi orele suplimentare, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de trei luni, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(9) Pentru ramurile de activitate şi sectoarele de activitate consemnate în anexa nr. 6 se pot negocia, la nivel de ramuri, perioade de referinţă mai mari de trei luni, dar care să nu depăşească 12 luni.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)
Timp liber mitubisi75 mitubisi75 la 16 ore lucrate la tura care este timpul de odihna legal? (vezi toată discuția)
Program de lucru hotel restaurant sim_ivasciuc sim_ivasciuc Am o mare problema cu pontajul personalului din locatie si as aprecia foarte mult sugestiile dvs. Momentan dispunem de: - 3 ospatri - 4 bucatari - 3 ... (vezi toată discuția)