avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... punere sub interdictie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

punere sub interdictie

va rog ajutati-ma, ce este punere sub interdictie? in ce consta? Mama bolnava de alzhaimer cu certif. de grad de handicap grav, cod 5, pt. a obtine facilitatile din leg. 448/2006 ne trebuia o dispozitie de curatela pe care am si primit-o de la primarie dar automat tr. sa intenteze proces de punere sub interdictie a mamei. eu cu soramea cand am auzit am vrut sa o lasam balta ca stiu ca nu o sa o putem duce la tribunal si orice vizita in casa o deranjeaza dar ne-au spus sa mergem mai departe cu depunerea actelor ca procesul se tot poate amana.Daca depun actele pt. incemnizatia de handicap pt. mama si pentru insotitor dar nu o sa se prezinte la proces ce se intampla. putem pierde acei bani, La proces pe baza actelor nu se poate solutiona, citind mai bine dispozitia de curator scrie ca e pentru a o reprezenta in procesul de punere sub interdictie si a o reprezenta in relatiile cu instituti si unitati, iar la primarie ni s-a spus ca o sa trebuiasca sa o ducem si pe ea.ce ne sfatuiti sa facem pentru a o implica cat mai putin pe mama pentru a o proteja.Apartamentul in care sta este pe numele meu ea e cu renta viagera si stam cu ea cele trei surori cu schimbul. va multumim.
punerea sub interdictie se face prin pronuntarea unei hotariri judecatoresti. exista posibilitatea ca ancheta sa fie facuta la domiciliu. solicitati sfatul unui avocat.
Judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza cel incapabil va constata si pronunta lipsa discernamantul.
In baza hotararii judecatoresti , autoritatea tutelara va institui tutela.
prin punerea sub interdctie a mamei acesteia i se va restrange capacitatea de exercitiu, adica dreptul de a incheia acte juridice de una singura , intrucat aceastas echivaleaza cu lipsa discernamantului. Asadar, instanta , in urma unei expertize medicale, va constata lipsa discernamantului mamei si va dispune punerea sub interdictie judecatoreasca si numirea unui curator care o va reprezenta in relatiile cu autoritatile publice , cu institutiile si va semna actele juridice in locul acesteia.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
punerea sub interdictie este un mijloc de ocrotire partiala sau totala a intereselor persoanelor care nu au discernamantul de a se ingriji de interesele lor, din cauza alienatiei mintale sau a debilitatii mintale.
cererea de punere sub interdictie este scutita de taxa de timbru si este de competenta tribunalului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul cel ce urmeaza sa fie pus sub interdictie.
instanta judecatoreasca in urma expertizei medico-legale va dispune numirea unui curator care sa o reprezinte si sa semneze actele juridice in numele sau .
Nu e numit niciun curator, intrucat boala e una psihica , nu organica.
Daca discutam de o persoana capabila , din punctul de vedere al legii civile , insa , care , din cauza unei boli fizice nu-si putea reprezenta sigura interesele , atunci , se impunea instituirea curatelei.

Mama bolnava de alzhaimer cu certif. de grad de handicap grav, cod 5,


In caz de boala psihica se instituie tutela.Iar competenta material a solutiona o asemenea cauza , e judecatoria ,nicidecum , tribunalul.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum demonstrez ca mama are probleme psihice malina_13 malina_13 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: mama are probleme psihice (cu acte) si ne face mie si tatalui meu plangeri la politie o data la 2 saptamani. Cum ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor! simonetta_teo simonetta_teo mama mea impreuna cu fratele ie sunt mostenitori bunicului,acesta decedand in martie.mama este bolnava psihic, dar fara acte,refuza sa faca succesiunea,ea sta ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura sony65 sony65 As dori sa stiu cat timp este valabila o procura. Pe es scrie doar: ,,Prezentul mandat este valabil pana la revocare'' Multumesc (vezi toată discuția)