Problema mea este urmatoarea: mama are probleme psihice (cu acte) si ne face mie si tatalui meu plangeri la politie o data la 2 saptamani. Cum pot demonstra ca e nebuna? Pot merge, de exemplu, la spitalul unde a fost internata sa cer o adeverinta?
Puteti demonstra cu acte care sa ateste starea psihica a mamei, lipsa ei de discernamant .Vas puteti chiar adresa instantei de judecata cu o cerere de punere sub interdictie judecatoreasca . In urma unei expertize psihiatrice , daca va fi demonstrata afectiunea psihica de care sufera mama , aceasta va fi pusa sub interdictie, numindui-se si un curator care sa o reprezinte din punct de vedere juridic.
PS. Este totusi vorba despre mama dvs. , asa incat, sfatul meu este sa nu va exprimati cu expresii atat de dure la adresa ei , conferindu-i calificativul de ,,nebuna". Este o boala pe care in mod cert nu si-o doreste nimeni , si chiar daca este asa, ar trebui sa o sustineti si sprijiniti in ratacirile ei , sa dati dovada de intelegere. :)
Va multumesc pentru raspuns. Din pacate, am avut destula intelegere si compasiune pentru boala ei, dar nu mai pot nici eu sa indur atata umilinta....M-am mutat din casa de 2 ani si ea tot continua sa ma hartuiasca si sa ma reclame la politie si sincer, m-am saturat. Problemele ei psihice atat de grave se datoreaza si faptului ca ea combina pastile gen Xanax cu bautura.....
Cu atat mai mult s-ar impune , in ceste conditii in care poate insasi viata mamei este pusa in pericol, o supraveghere stricta si trataement de specialitate. Ati putea incepe demersurile necesare punerii sale sub i nterdictie si numirea unei persoane care sa o supravegheze si sa o reprezinte.
solutia legala, asa cum v-a recomandat si colega mea, este investirea instantei de judecata cu o actiune avand ca obiect punerea sub interdictie.
punerea sub interdictie este un mijloc de ocrotire partiala sau totala a intereselor persoanelor, care nu au discernamantul de a se ingriji de interesele lor, din cazua alienatiei mintale sau a debilitatii mintale.
cererea este scutita de taxa de timbru, iar instanta competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana ce urmeaza a fi pusa sub interdictie.