avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am nevoie de ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am nevoie de ajutor!

mama mea impreuna cu fratele ie sunt mostenitori bunicului,acesta decedand in martie.mama este bolnava psihic, dar fara acte,refuza sa faca succesiunea,ea sta pe strazi,prin scari de bloc si nu vrea sa stea macar in casa bunicului,nici atat sa faca succesiunea si apoi sa vanda sa-si ia o casa(casa bunicului e batraneasca ,cam derapanata,insa mai bine decat pe strazi).nu stiu ce pot face eu ca s-o ajut,ea nu putand lua decizii,mai ales ca nu are acte(buletin)si nici nu a fost internata,ca fara acte nu se poate,nici pensie traind din pomeni.practic eu cu sora mea nu stim cum sa facem s-o internam,sa-si revina sa nu mai stea pe drumuri.
Cel mai recent răspuns: simonetta_teo , utilizator 19:40, 28 Octombrie 2009
buna seara!
puteti sa o puneti sub interdictie judecatoreasca, daca nu are discernamant.
este o procedura care dureaza ceva, in urma acesteia i se desemneaza un tutore.
Problema e simpla.
Fratele mamei dumneavoastra poate formula o actiune in instanta pentru stabilirea calitatii de mostenitor si a masei succesorale iar problema se rezolva prin partaj.
Daca sustineti ca este bolnava psihic asta nu ere legatura cu actiunea fratelui indreptata impotriva aceseia.
E mai bine sa nu se cunoasca acest fapt de catre instanta care oricum o va cita iar in caz de neprezentare la mai multe termene se va pronunta totusi in lipsa acesteia.
Partajul prin instanta este o cale aleasa si de catre cei care ocolesc dezbaterea succesiunii la notariat , taxele fiind mult mai mari la notar decat la instanta, in acest ultim caz se poate face cerere de scutire taxe daca se face dovada ca petitionarul nu dispune de resurse necesare achitarii acestora.
Punerea sub interdictie judecatoresca si numirea unui curator ar putea ingreuna problema succesiunii dupa bunicul dumneavoastra.
buna ziua!
mama dvs este bolnava psihic, din ce spuneti dvs nu are discernamant pentru o astfel de persoana termenul de optiune succesorala incepa sa curga de la data desemnarii unui tutore/ curator, excludeti ideea sa o indepartati de la succesiunea de pe urma bunicului dvs.
faceti demersuri pentru a lua masuri pentru ocrotirea dansei.
Incapabilitatea , din punctul de vedere al legii civile , e constata printr-o expertiza psihiatrica , obligatorie , de catre judecatoria in a carei raza teritoriala domicileaza cel lipsit de discernamant.

Boala care-i altereaza capacitatile mentale trebuie sa fie una serioasa , incat reprezentarea actiunilor sale sa fie una deficitara.

In baza hotararii judecatoresti , care precizeaza lipsa discernamantului , autoritatea tutelara va numi un tutore , o persoana care sa - i reprezinte drepturile si interesele , in raport cu actele pe care doreste sa le perfecteze.

Astfel , persoana afectata de o boala psihica grava e protejata.

Succes.;)
asa cum v-au recomandat si colegele mele, solutia ar fi sa investiti instanta de judecata cu o actiune de punere sub interdictie a mamei dvs .
punerea sub interdictie este un mijloc de ocrotire partiala sau totala a intereselor persoanelor care nu au discernamantul de a se ingriji de interesele lor, din cauza alienatiei mintale sau a debilitatii mintale .

cererea de punere sub interdictie este scutita de taxa de timbru si este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliaza cel ce urmeaza sa fie pus sub interdictie .

Alte discuții în legătură

Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez ca mama are probleme psihice malina_13 malina_13 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: mama are probleme psihice (cu acte) si ne face mie si tatalui meu plangeri la politie o data la 2 saptamani. Cum ... (vezi toată discuția)