avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie amenda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie amenda

Buna ziua,in urma cu cateva zile mi-au fost luate numerele de inmatriculare de la autoturism de catre politie pe motiv ca nu am oprit la semnalul lor.Le-am cerut probe care ma incrimineaza ca ar fi vorba de catre autoturismul sau persoana mea nu au avut ce sa-mi prezinte si mi-au aplicat o amenda de 2900 de lei iar daca o achit in 48 de ore platesc jumatate si anume 654,5 lei (nu stiu ce socoteala e asta dar sigur nu este jumatate).In procesul verbal nu se mentioneaza data sau ora la care s-ar fi petrecut presupusul eveniment ci numai faptul ca refuz sa dau informatii cui am incredintat autoturismul.Fara nici un martor pur si simplu mi-au furat placutele iar mai apoi sa primesc o asemenea amenda mi se pare exagerat. Intrebarea mea este pot sa-i acuz de ceva si pot sa contest pv de amenda?
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri!!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:23, 28 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa contestati, in 15 zile de la comunicarea PV.
Pentru ce fapta scrie in procesul verbal ca ati fost sanctionat? In partea de mijloc a PV scrie legea, articolul si litera.
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
AvTudor_com, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine v-a furat placutele? Doar nu politia!

jhon73 a scris:

In procesul verbal (...) se mentioneaza (...)faptul ca refuz sa dau informatii cui am incredintat autoturismul.


d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;

Articolul 102-OUG195
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
14. necomunicarea de catre proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus;

Articolul 109
(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

minim 9 pct. x 145 lei (10% din 0% din salariul minim brut pe economie) = 1305 / 2 = 652.5 lei.

Diferenta pana la 654.5 lei o fi contravaloarea formularului sau comisionul pentru emitere.

Aveti dreptul sa contestati pv in termen de 15 zile.
Buna seara multumesc de raspuns, dimineata am constatat lipsa placutelor si am considerat ca este normal sa anunt politia numai ca ele erau deja la ei comunicandumi-se ca masina a fost implicata intr-o urmarire cu o zi in urma.Consider ca au facut ceva ilegal din moment ce nu am fost anuntat si nici nu mi-a fost prezentata o proba sau martori ca eu sau altcineva a fost implicat in asa ceva de aceea am considerat ca au fost furate si nu am avut ce sa le spun..Am primit 20 de puncte amenda in valoare de 2900 de lei iar la rubrica cu achitarea la jumatate in doua zile lucratoare am suma de 654,5 ce jumatate este aceasta ???? 2900:2=1450 . Am fost sanctionat conf.art.39 iar restul este indescifrabil.
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
jhon73, utilizator
Buna seara am fost sanctionat conf. art 39 restul nu se intelege.
va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, e acelasi articol care e trecut si la sanctionare, Deci v-au incadrat corect fapta pentru care va acuza, respectiv :
Articolul 39
Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa comunice politiei rutiere, la cererea acesteia si in termenul solicitat, identitatea persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.
Depuneti plingere contraventionala la judecatoria scrisa in PV de contraventie, nu aveti alta cale. Cereti in ea ca politia sa prezinte probele care dovedesc faptul ca masina dvs. a fost incredintata altei persoane si a fost implicata in ceea ce sustin ei.
Prin Decizia nr. 70 din 21 februarie 2013 , Curtea Constituţională a României a subliniat, din nou, faptul că, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se bucură de prezumţia de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acestuia, este contestată chiar prezumţia de care se bucură. În acest caz, instanţa de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plângerea nu trebuie să îşi demonstreze propria nevinovăţie, revenind instanţei de judecată obligaţia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii adevărului.Prin urmare, în lipsa unor alte mijloace de probă care să confirme situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal de contravenţie, aplicarea prezumţiei de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie în cauză ar fi contrară garanţiilor prevăzute de art. 6 din CEDO, printre care şi prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază contravenientul.

Alte discuții în legătură

Cum se poate recupera permisul suspendat fara drept de conducere AntiKap AntiKap Ieri seară mi-a fost suspendat permisul de conducere pe termen de 90 de zile fara drept de conducere si cu o amenda de 940 lei pe motiv ca as fi trecut linia ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie stelian07 stelian07 Mi s-a intocmit PV de constatare contraventie pentru o depasire neregulamentara discutabila. Am semnat Procesul Verbal fara a face mentiuni la rubrica ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - proba cu martori florin 33 florin 33 Daca semnez P.V.de contravetie si fac mentiuni ca nu recunosc fapta,agentul nu e obligat sa isi mentioneze un martor pt. a proba fapta.(exceptind cazul cind ... (vezi toată discuția)