avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tahograf digital - necesar sau nu pentru transport in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tahograf digital - necesar sau nu pentru transport in cont propriu

Buna ziua!

As dori sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema: Am achizitionat in anul 2007 un microbuz Ford Transit ( initial a fost de marfa, l-am transformat in transport persoane) pentru transportul personalului propriu. Suntem la zi cu toate documentele. Persoana care era coodonator de transport in acea perioada sustinea ca este necesar sa avem tahograf digital si l-am montat. Ulterior am auzit ca nu este necesar acest tahograf deoarece nu facem transport in afara orasului. M-am adresat ARR, dar nu am primit raspuns clar ca se poate sau nu anula acest tahograf. Mentionez ca acest microbuz circula maxim 9 ore pe zi in oras cu personalul facbricii- atat. Ne costa in fiecare luna cate 100 de ron descarcarile soferilor, la fiecare trei luni 50 de ron in plus descarcarea cardului de firma si alte cheltuieli care se aduna.
Imi puteti spune daca se poate sau nu sa anulam acest tahofraf.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 16:19, 12 Octombrie 2009
Conform normelor europene in vigoare (Regulam. Parlamentului European si CE nr.561/2006 si Regulam.3821/85), norme obligatorii, care au determinat aparitia de modificari si actualizari inclusiv ale RNTR -urilor, "constituie contraventie, daca in conformitate cu legea nu reprezinta fapte penale, si se sanctioneaza conform prevederilor de mai jos, urm. fapte":
12. utilizarea unui vehicul fără tahograf conform reglementărilor în vigoare sau a unui vehicul înmatriculat pentru prima oară după 1 ianuarie 2007, echipat cu tahograf analogic;
17. nerespectarea obligaţiei întreprinderii/operatorului de transport rutier de a descărca şi stoca la sediu, cel mai târziu la fiecare 28 de zile, datele din cartelele tahografice ale conducătorilor auto şi/sau nerespectarea obligaţiei de a descărca şi stoca la sediu, cel mai târziu la fiecare 90 de zile, datele din tahografele digitale ale vehiculelor pe care le utilizează, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 561/2006 şi cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 3.821/85;
Dupa cum vedeti, legea nu face distictie intre locurile unde ruleaza autovehiculele ci dupa data inmatricularii lor si numai pentru a distinge intre tahograful digital si cel clasic.
Va sfatuiesc, in concluzie, sa-l pastrati.
Mentionez ca am lucrat (consilier juridic) la o firma destul de mare de profil.
Stiu ca e o perioada destul de grea, dar tocmai de aceea nu trebuie sa o mai incarcam si cu amenzi.
Succes in activitate!
Va multumesc mult pentru raspuns.
Ce nu inteleg este de ce, de exemplu microbuzele unor hipermaketuri nu au acest tahograf- a de fapt asa mi-a venit ideea anularii lui.

R.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rar sofer profesionist zdb zdb buna daca un sofer profesionist (angajat cu forme legale la o firma pt transport personal) primeste o [b]amenda rar pt depasirea orelor de ... (vezi toată discuția)
Amenzi - control in trafic antolia antolia Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea dumneavoastra .Conducatorul auto in cauza , a prezentat la control cele 3 diagrame pe care le folosise din ... (vezi toată discuția)
Amenda diagrama tahograf gheo70 gheo70 Buna ziua! In urma cu putin timp am fost sanctionat contraventional cu amenda de Politia Rutiera ,fapta fiind prevazuta de OG 37/2007, art 8/1/25 si ... (vezi toată discuția)