avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia sociala minima garantata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia sociala minima garantata

Buna ziua,
As dori sa stiu care sunt sansele/pasi de urmat, ca persoana care nu a cotizat la sistemul de penii, sa poata beneficia de pensia sociala minim garantata. Persoana are 65 ani, a crescut 6 copii, a muncit la CAP dar normele i-au fost trecute sotului, nu a fost angajata niciodata mai intai pentru ca trebuia sa-si creasca copii, apoi alt motiv a fost zona in care a locuit(zona miniera), cu posibilitati limitate pentru un loc de munca. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IleB , utilizator 14:54, 5 Decembrie 2017
O persoana in varsta de 65 de ani fara sa indeplineasca conditia de stagiu minim de cotizare, nu poate beneficia de indemnizatia minima pentru pensionari.
Multumes c pentru raspuns, insa tinand seama de faptul ca acele prevederi cu obligativitatea stadiului minim de cotizare au fost contestate la CCR si ulterior eliminate, tind sa cred ca exista o sansa.
Doar pentru cei care isi deschid drepturile la pensie de invaliditate nu este obligatoriu sa indeplineasca conditia de stagiu minim.
Si acestia trebuie sa aiba un minim de cotizare((ex:o luna).
Dupa indeplinirea conditiei de varsta(65 de ani) nu se mai poate beneficia de pensie de invaliditate.
Care ar fi motivul? Nu poate cotiza minim o luna, dupa care sa intervina pensia de invaliditate?
Dupa implinirea conditiei de varsta pentru pensie de limita de varsta nu se mai poate beneficia de pensie de invaliditate.
Acesta se transforma in pensie de limita de varsta.

Legea 263/2010

Articolul 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare anticipata fara penalizare RotaruFlorica RotaruFlorica Sunt nascuta in data de 01.08.1957. La ce varsta si pentru cati ani de cotizare pot beneficia de pensia anticipata???? (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie pentru limita de varsta? floreastefan floreastefan 28 ani si 6 luni vechime in munca , din care 19 ani in grup a a II-a , pensionar medical din 2004 , grad III . cand pot beneficia de pensie, la limita de ... (vezi toată discuția)
Putem sa trecem de la pensie de invaliditate la pensie anticipata? princz princz atat eu cat si sotul meu suntem in pensie de boala ,am dori sa stim care este varsta legala de a iesi in pensie anticipata?multumesc pentru raspuns anticipat. (vezi toată discuția)