Lucrez de 3 ani la o firma iar în ultimul an am avut foarte multe delegații în capitala. Cam 20 zile pe luna. De la 1 noiembrie mi s-a schimbat și funcția.
Acum administratorul firmei îmi spune ca ar fi mult mai ușor sa imi fac relocare în capitala - locul unde stau foarte mult.Ca sa nu mai fac naveta.În acest moment cazarea este la o firma de inchiriere apartamente regim hotelier și mi se emite factura.
Dar dacă ma mut în București clar nu pot inchiria un apartament de la persoana juridica. Știu ca de la persoana fizica trebuie cu contract de închiriere înregistrat la ANAF dar am înțeles de la contabila ca nu este în regula.
Întrebarea este: chiria îmi poate fi achitata de angajator? Sau trebuie sa îmi mărească salariu ca sa imi pot achita contravaloarea chiriei?
Nu găsesc pe nicaieri
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. (art.44 alin.2 C.mun.)
Pentru cheltuieli de transport poți da în contabilitate documente justificative - bonuri benzina cu RO sau bilete de tren/maxitaxi.
Dar la cazare ? Dacă închiriezi de la persoana fizica - se pare ca ei de la ANAF la un control pot sa iti refuze decontarea.
Aici este problema
Recomandabil ar fi ca, la nivel de angajator sa existe o Procedura operaţională privind decontarea cheltuielilor de deplasare/delegare în altă localitate în interesul serviciului.
HG 1860/2006 - aplicabila sectorului bugetar si recomandata sectorului privat
art. 28
În situaţia în care personalul aflat în delegare nu se cazează în condiţiile prevăzute la art. 26, cheltuielile de cazare se compensează prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 45 lei.
Hg 1860/2006
AnamariaC1
Buna. Imi spuneti va rog care este suma decontata pentru cazare, in 2017, in cazul cazarii la o persoana fizica fara document justificativ (doar declaratie pe ... (vezi toată discuția)