avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ziua, am o problema legata de locul de munca si as dori sa aflu o modalitate de a o rezolva daca se poate cu ajutorul d-voastra.este vorba de o ruda care in urma unei contradictii legata de munca cu patronul acesta a luat hotararea de a-l da afara fara nici un motiv intemeiat si fara nici un act la mana. A solicitat somaj deoarece se afla acolo de cativa ani si cum se afla la o varsta inaintata nu mai gaseste usor alt servici, dar i s-a spus sa-si scrie demisia ca sa nu-i faca acte de somaj.A refuzat iar cand s-a prezentat la servici in ziua urmatoare nu l-a primit si i s-a spus sa mearga acasa. A mers la I.T.M. si a facut o sesizare ca patronul nu l-a primit la servici si nu i-a dat nici un act la mana pt somaj urmand ca in 30 de zile sa afle un raspuns.Va intreb daca in perioada asta ii desface contractul de munca pe alt motiv au voie?Va rog sa ma ajutati cum puteti
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:16, 12 Octombrie 2009
1. Angajatorul nu este obligat sa concedieze pe un salariat astfel incat acesta sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

2. Exista posibilitatea ca angajatorul sa decida desfacerea c.i.m. si in alte moduri prevazute de Codul Muncii.
~ Conținut șters la cerere ~
In momentul in care primiti decizia de incetare a contractului individual de munca, daca o considerati ilegala o puteti contesta la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Sa faca adresa prin care solicita sa fie primit la locul de munca,altfel poate considera ca lipseste nemotivat,si incepe procedura de cercetare disciplinara.
Adresa sa o trimita prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata.

Sub nici o forma sa nu notifice angajatorul ca demisieaza,pt in acest caz nu se poate inscrie la somaj.

Pentru a se inscrie la somaj trebuie mai intai sa primeasca o decizie de desfacere a contractului individual de munca (este fff important art din Codul Muncii cu care i se desface CIM-ul).

Daca CIM se desface din cauze care nu tin de persoana salariatului,atunci beneficiaza de somaj si angajatorul ii elibereaza adev cu stagiul de cotizare si carnetul de munca,in termen de 30 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz obligatoriu? dorel13 dorel13 Un angajat este in concediu fara plata. Patronul firmei ,nemaiavand lucrari,vrea sa-l bage in somaj. Angajatul chiar se bucura.Intrebarea mea este :se poate ... (vezi toată discuția)
Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Munca radu.gurita radu.gurita In urma cu cateva zile am fost informat ca firma la care lucrez se inchide,oferindu-mi un loc de munca similar la aceeasi firma dar in alt oras.Eu nu sunt ... (vezi toată discuția)