avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate autentifica o înțelegere legată de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate autentifica o înțelegere legată de moștenire?

Buna seara,
Sper ca cineva sa imi dea un sfat in legatura cu situatia mea. In urma cu cativa ani am dat surorii mele o suma de bani cu care si-a cumparat un imobil impreuna cu sotul ei. Nu am facut nici o hartie intre noi, totul ramanand la buna intelegere in sensul ca ea nu va emite pretentii la casa parinteasca. De comun acord ne-am hotarat ‘sa legalizam’ intelegerea insa nu stiu exact sub ce forma. O simpla declaratie la notar prin care recunoaste faptul ca a primit banii de la mine ar fi de ajuns? E nevoie de o garantie suplimentara?
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:48, 15 Decembrie 2017
Orice pact asupra unei mosteniri viitoare este lovit de nulitate absolută, fiind interzis de lege.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
parintii dvs au decedat sau traiesc ?
gi-jane2 a scris:

parintii dvs au decedat sau traiesc ?


Parintii traiesc, insa deocamdata nu vor sa imi faca act pe casa lor.
Raluca Balan a scris:

Orice pact asupra unei mosteniri viitoare este lovit de nulitate absolută, fiind interzis de lege.


Va multumesc pt raspuns!

Cum banii sunt deja dati si investiti de sora mea, ce act ma sfatuiti sa fac cu ea in situatia expusa?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai in situatia actuala nu mai aveti ce face.
Era bine sa fi incheiat inainte un contract de donatie pe suma respectiva, insa chiar si asa, nu exista nici o forma juridica, ce ar putea "imbraca" aceasta intelegere intre dvs.
Pactele asupra unei mostenirii viitoare sunt nule absolut, iar dupa decesul parintilor, renuntarea la succesiune este pur abdicativa. Nu poate fi afectata de nici o conditie ("renunt la mostenire daca imi dai suma de..."). Asadar, in cuprinsul declaratiei nu se va mentiona niciodata primirea unei sume.
Asa ca nu va ramane decat sa mergeti pe incredere si sa sperati ca la momentul dezbaterii succesiunii, sora va da declaratie de renuntare

Alte discuții în legătură

Mostenire danielsgubin danielsgubin 1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. ... (vezi toată discuția)
Drept egal casa parintilor Selenna Selenna Buna seara am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. Suntem 3 frati si Casa parintilor necesita o mare renovatie care este destul de costisitoare. Eu asi ... (vezi toată discuția)
Despagubire frate Adyvaly2000 Adyvaly2000 Buna ziua..am si eu o intrebare. Daca mama este decedata,tatal traieste,iar eu vreau sa l despagubesc pe fratele meu,ca sa mi ramana mie apartamentul ... (vezi toată discuția)