avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate autentifica o înțelegere legată de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate autentifica o înțelegere legată de moștenire?

Buna seara,
Sper ca cineva sa imi dea un sfat in legatura cu situatia mea. In urma cu cativa ani am dat surorii mele o suma de bani cu care si-a cumparat un imobil impreuna cu sotul ei. Nu am facut nici o hartie intre noi, totul ramanand la buna intelegere in sensul ca ea nu va emite pretentii la casa parinteasca. De comun acord ne-am hotarat ‘sa legalizam’ intelegerea insa nu stiu exact sub ce forma. O simpla declaratie la notar prin care recunoaste faptul ca a primit banii de la mine ar fi de ajuns? E nevoie de o garantie suplimentara?
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:48, 15 Decembrie 2017
Nu stiu unde ati citit ca as fi scris ca vreunul din contractele mentionate s-ar desfiinta. Eu vorbeam de reductiune. In continuare va dau paste la art.de care vorbeam: (4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Daca la Dvs nici ceva ce e prevazut expres de lege nu intra sub incidenta ei atunci mi-e greu sa mai continui vreo discutie.

-editare răspuns la un fragment editat al mesajului anterior-
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Foarte bun raspunsul colegei din 11 decembrie, ora 16 si ceva.

In esenta, este un contract oneros intre doua parti, verbal si nu scris, unde una dintre parti a dat o suma de bani celeilalte ca sa recupereze suma sau contravaloarea ei la decesul parintilor.
Ideea e ca atunci cand un user intreaba sa ii gasim o solutie, daca se poate. Si eu, ca si userul, cred ca un contrcat de imprumut este corect, atata timp cat se mentioneaza date concrete despre cum au fost dati banii, cand, ce suma, pentru ce etc.
la termen se poate pune decesul parintilor. Ca practica, se intampla des cand una dintre parti nu poate returna imprumutul pana cand nu primeste o mostenire. Este o justificare realista si corecta.
Bazat pe raspunsul colegei, daca cineva solicita nulitatea absoluta a contractului de imprumut pe motiv ca e un pact deghizat asupra unei mosteniri viitoare, trebuie returnate prestatiile, actul valorand ca o recunoastere de datorie.
Se poate pune si un termen fix si o ipoteca, este un alt mod juridic de a rezolva aceeasi problema. Nu are importanta ca persoanele fizice nu fac astfel de asigurari in mod constant.
Va recomand sa mergeti la un avocat care redacteaza contracte, trebuie verificata situatia la momentul platii banilor catre sora, verificat cum a cumparat, daca si sotul se considera debitor etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire danielsgubin danielsgubin 1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. ... (vezi toată discuția)
Drept egal casa parintilor Selenna Selenna Buna seara am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. Suntem 3 frati si Casa parintilor necesita o mare renovatie care este destul de costisitoare. Eu asi ... (vezi toată discuția)
Despagubire frate Adyvaly2000 Adyvaly2000 Buna ziua..am si eu o intrebare. Daca mama este decedata,tatal traieste,iar eu vreau sa l despagubesc pe fratele meu,ca sa mi ramana mie apartamentul ... (vezi toată discuția)