Buna ziua . Eu am fost casatorit si am un baiat de 23 de ani . M-am despartit de fosta sotie si am despagubit-o pe ea si am terminat iar casa acum este in posesia mea fiind unic mostenitor . Eu sunt recasatorit , actuala sotie are ciopii , iar noi impreuna nu avem nici un copil . Stiu ca daca eu decedez , copilul meu are dreptul la casa si la tot ce mie i-mi apartine . Eu m-am gandit ca acum cat traiesc sa il dezmostenesc si pe el ca sa nu mai aiba nici o pretentie dupa decesul meu .
Intrebarile mele sunt :
1. Daca eu doresc sa-i dau ceva , am obligatia sa-i dau ce vrea el , sau pot sa ii dau ce doresc eu?
2. Daca eu ii dau despagubire acum el mai are dreptul sa vina sa revendice dreptul dupa decesul meu daca se va mentiona in act ca nu mai are nici o pretentie?
3. Daca eu il chem sa-i dau si el refuza sa ia ce ii ofer eu ce se pot face ?
Va multumesc si astep un raspuns si sa i-mi sugerati cum as putea face sa-l despagubesc acum ca dupa decesul meu el sa nu mai poata beneficia de nici un drept .
1. II dati ce doriti dvs.
2. Da, are. Copiii sunt mostenitori rezervatari. Legea le acorda dreptul la rezerva succesorala (acea parte din mostenire la care un mostenitor are dreptul, impotriva vointei defunctului, manifestata prin donatii sau testamente). Practic, orice act ati incheia, nu il puteti exclude complet. Cat despre mentionarea in act, nu se poate cat timp sunteti in viata. Orice pact asupra unei mosteniri viitoare este nul absolut, fiind interzis de lege.
3. Nimic.
Buna ziua
Dar daca eu nu doresc să i las copilului nimic fiindcă nici el nu l intereseaza de mine cum pot sa fac cu casa? Pot să i fac act cu uzufruct rezervatar actualei sotii iar după decesul meu ea sa ramana stăpână si sa faca ce vrea cu casa? Sau pot sa io vand la nasul meu cu uzufruct ,iar el poate sa io vândă actualei sotii după ce noi doi divorțam? Sau ce sfat i mi dati in asa fel încât daca eu decedez copilul meu sa nu mai poată beneficia de casa?
Daca vanzarea nu e facuta la modul serios, adica sa primiti bani in concret de la cumparator, prin virament bancar, orice alt act ati face, fiul dvs va avea dreptul sa solicite rezerva succesorala de 3/8.
Nu va suparati, dar nu e prea moral sa puneti o femeie inaintea copilului dvs, orice-ar fi facut.
Sotii si neveste o sa tot fie, insa un copil e sange din sangele dvs, De fapt va lasati copilul pe drumuri si faceti cadou casa parintilor lui, unor straini.
Sau ceea ce urmariti de fapt este sa o "protejati" pe sotie sa nu fie data afara din casa?
Dar eu doresc sa dau casa cu uzufruct rezervatar cu condiția cat traiesc eu sa fiu stăpân iar după decesul meu casa sa i ramana persoanei cu ii fac actul fără ca sa o vand condiția fiind sa aibe grija de mine ca am inteles ca ai dreptul sa dai casa cu uzufruct sa aiba grija de tine iar apoi casa va rămâne persoanei respective căruia îi se face actul
Donatie
dodorel62
eu m-am recasatorit si nici eu si nici actuala sotie nu am incheiat un act prenuptial ,ea avand o masina si o casa dar si copii majori,iar eu am o casa si un ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire?
coril
buna ziua! mama mi-a facut act de donatie pe casa si teren, eu vreau sa ma casatoresc cu un barbat care are un copil din prima casatorie (si eu am un copil din ... (vezi toată discuția)