avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Supraveghere video angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Supraveghere video angajati

Bună seara,

Lucrez la o companie, al cărei obiect de activitate este : "domeniul 6209: Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei "

Aceasta companie are contracte cu diverse companii din Uniunea Europeana.

De curând a fost înființat un nou departament(proveniență uk) , care , printre altele, a instalat și un sistem video (CCTV) de monitorizare al angajaților care lucrează pe acel departament. Practic , cei din uk ne urmăresc activitatea noastră la fiecare pas.

Eu, am fost transferat la ei de curând de pe un alt departament , unde nu exista niciun fel de sitem de supraveghere. Nu mi s-a comunicat nimic, iar în actul adițional pe care mi s-au dat sal semnez, nu exista mențiune despre așa ceva.
A trebuit eu sa văd și sa întreb ce-i cu camera instalata, asta după ce am desfășurat activitate timp de 2 săptămâni ( este foarte bine poziționată și cu greu Îți dai seama de existenta ei ).

Știu ca, în conformitate cu Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 ,supravegherea video poate fi efectuată, în principal, în următoarele scopuri:

- prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor;
- supravegherea traficului rutier și constatarea încălcării regulilor de circulație rutieră;
- asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora;
- îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică;
- realizarea unor interese legitime, cu condiția să nu se prejudicieze drepturile și libertățile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

În caz contrar, compania poate fi amendata cu sume cuprinse între 1000 si 25000 de lei.

Astfel , am câteva întrebări :

- exista vreo prevedere care sa-i permită angajatorului sa amplaseze camera respectiva ? ( eu am contract cu firma din România nu cu cea din uk)

- cui pot adresa o plângere ? Dau în judecata angajatorul ?
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
Adrian_Gorj, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:08, 8 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. "Salariatii nu pot fi supravegheati video in birourile in care acestia muncesc in mod obisnuit, conform prevederilor legale aflate in vigoare, insa camerele video pot fi instalate in alte locuri, in conditii stricte. ... "
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

2. Comunicat de presă al Autoritatii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
[ link extern ]

3. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal - sesizari
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de luat vederi roxana69 roxana69 Se pot monta camere de luat vederi in hala de productie? (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere in birou Unfunctionar Unfunctionar Buna seara! Lucrez ca functionar public intr-un birou unde se prelucreaza date cu caracter personal iar conducerea a hotarat sa monteze camere de luat vederi ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video la locul de munca nero2013 nero2013 Buna ziua, Lucrez intr-un magazin apartinand lantului \"X\" Magazinul este dotat cu camere de supraveghere. Va rog sa-mi spuneti daca ele sunt pentru ... (vezi toată discuția)