avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Salut,

Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita mailuri in care sunt luati la misto colegii si superiorii.
Are deja un avertisment pentru ca a intarziat la munca. Vreau sa inchei conturile cu el dar vreau sa stiu ce pedeapsa legala pot sa dau pentru cazurile de injurii si cum pot sa il dau afara legal!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 16:53, 13 Octombrie 2009
Colegul Edhab are dreptate.

Dar.....
In functie de gravitatea faptei puteti sa aplicati direct desfacerea disciplinara a CIM, fara a fi obligat sa-i aplicati celelalte sanctiuni.

Eu personal, ptr astfel de fapte as desface CIM. Si asta ptr ca intretine o stare de tensiune in randul salariatilor, ceea ce duce la o scadere a randamentului lor, la intretinerea unei stari conflictuale si la o demotivare a angajatilor.
Plus ca, este peste puterile unui om civilizat sa se comporte asa fata de colegii sai.
Actele de indisciplina si comportament neadecvat la locul de munca nu trebuiesc tolerate.

Incepeti cercetarea disciplinara si daca aveti dovezi asa cum spuneti,aceasta este considerata ca fiind o abatere grava,care afecteaza activitatea celorlalti,avand legatura cu munca.In acest caz puteti aplica cea mai grava sanctiune si anume desfacerea CIM.
BogdanBurtila a scris:

Asta in cazul in care intarzie, dar daca ajunge sa se rezume doar la mailuri ofensatoare si mistouri la adresa sefului direct? Exista vreo cale legala?


Se rezolva printr-o cercetare disciplinara asa cum au spus si colegii mai sus,important este sa aveti mailurile doveditoare! Succes!
Codul Muncii Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

In CCM unic la nivel national 2007-2010
Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea următoarelor aspecte:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat bryan bryan un angajat paraseste locul de munca in timpul serviciului fara sa anunta nimic. Eu ca angajator pot sa propun desfacerea contactului de munca conform art.264 ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)