avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna dimineata, suntem in urmatoarea situație: mama iubitului meu a decedat de putin timp si trebuie facuta succesiunea, la succesiune vor fi: tatăl, fiul si fiica; Moștenirea consta intr un apartament deținut de cei doi părinți și jumătate dintr-un teren deținut doar de mama decedată; înțelegerea dinainte a fost ca apartamentul sa ii revina băiatului iar terenul fiicei. Cum este mai bine sa se faca, succesiunea normală și apoi vânzarea între ei sau direct la succesiune declararea moștenitorilor pe fiecare parte?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:09, 10 Decembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate face direct pe fiecare bun succesiunea, caci succesiunea stabileste doar numarul si calitatea mostenitorilor, cotele si bunurile din masa succesorala. Separat se va putea face un partaj voluntar intre toti mostenitorii.

Pentru ca partajul voluntar sa fie valabil, trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
toţi coindivizarii să fie prezenţi, să aibă capacitate deplina de exerciţiusi cu totii să fie de acord cu realizarea împărţelii in acest mod şi cu clauzele convenţiei.

Convenţia de partaj se poate încheia - asa cum am aratat - doar după deschiderea succesiunii; orice înţelegere anterioară reprezintă un pact asupra unei moştenirii viitoare şi este anulabila absolut.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Dezbateti succesiunea la notar si stabiliti loturile pentru fiecare asa cum v-ati inteles, notarul luand act de intelegerea dimneavoastra.
Atentie,
Nu uitati ca din apartament doar 1/2 intra in masa succesorala.
Multumesc mult pentru raspuns.
Partajul bunurilor se poate face oricand după deschiderea succesiunii?
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2017
Valentina.E, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da puteti face oricand partajul caci este imprescriptibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz deschidere succesiune petrisor67 petrisor67 Buna ziua! Va rog sa ma indrumati cum pot sa devin proprietarul de drept al unei suprafete de teren pe care a cumparat-o mama mea pentru mine.Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren agricol cl710521 cl710521 Buna ziua, urmeaza sa fac succesiune dupa mama mea decedata; intre bunurile imobile care intra in masa succesorala, este un teren agricol pe care mama l-a ... (vezi toată discuția)
Nelamurire asupra partajului voluntar adi_vs adi_vs Am o nelamurire privind partajul voluntar. Spre exemplu dupa decesul unuia din soti masa succesorala este jumatate indiviziva dintr-un apartament (cealalta ... (vezi toată discuția)