Buna dimineata, suntem in urmatoarea situație: mama iubitului meu a decedat de putin timp si trebuie facuta succesiunea, la succesiune vor fi: tatăl, fiul si fiica; Moștenirea consta intr un apartament deținut de cei doi părinți și jumătate dintr-un teren deținut doar de mama decedată; înțelegerea dinainte a fost ca apartamentul sa ii revina băiatului iar terenul fiicei. Cum este mai bine sa se faca, succesiunea normală și apoi vânzarea între ei sau direct la succesiune declararea moștenitorilor pe fiecare parte?
Multumesc mult!
Nu se poate face direct pe fiecare bun succesiunea, caci succesiunea stabileste doar numarul si calitatea mostenitorilor, cotele si bunurile din masa succesorala. Separat se va putea face un partaj voluntar intre toti mostenitorii.
Pentru ca partajul voluntar sa fie valabil, trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
toţi coindivizarii să fie prezenţi, să aibă capacitate deplina de exerciţiusi cu totii să fie de acord cu realizarea împărţelii in acest mod şi cu clauzele convenţiei.
Convenţia de partaj se poate încheia - asa cum am aratat - doar după deschiderea succesiunii; orice înţelegere anterioară reprezintă un pact asupra unei moştenirii viitoare şi este anulabila absolut.
Buna ziua,
Dezbateti succesiunea la notar si stabiliti loturile pentru fiecare asa cum v-ati inteles, notarul luand act de intelegerea dimneavoastra.
Atentie,
Nu uitati ca din apartament doar 1/2 intra in masa succesorala.