Mai intai trebuie sa va reuniti minim trei persoane care sa identificati anumite probleme ale celor pe care doriti sa-i ajutati sau pe care doriti sa-i ajutati sa se ajute singuri. Ideal ar fi sa reusiti sa reuniti in jur de zece persoane. Acestea vor constitui grupul de membrii fondatori ai ong-ului. Fiecare dintre aceste persoane trebuie sa nu aiba probleme cu cazierul fiscal.
Membrii fondatori la prima lor intalnire sa se hotarasca asupra catorva forme de denumire (va recomand mai multe si apoi veriicati sa nu cumva sa mai fie alt ong cu aceeasi denumire caci nu va va accepta acest lucru la inregistrarea ong-ului) si apoi sa isi stabileasca scopul, obiectivele si cateva din actiuile ong-ului.. Astea va vor trebui cand veti redacta statulul. Chiar daca veti apela intr-un final la un avocat sa va puna in pagina tot ce treuie sa contina un statut, sunt aspecte care vor depinde numai si numai de vointa membrilor fondatori. Adica la aceasta parte amintita de mine anterior privind scopul, obiectivele si activitatile ong-ului, trebuie sa redati in cateva propozitii ce va propuneti sa realizati prin intermediul ong-ului pentru grupul tinta intr-un orizont de timp de cativa ani (scop si obiective) si cam prin ce cai, actiuni veti reusi sa indepliniti aceste deziderate trecure de dumneavostr la scop si obiective.
Trebuie sa tratati cu atenie aceasta parte din statut caci numai ce veti trece aolo la scop si obictive si numai prin acele actiuni veti putea sa va desfasurati ulterior activitatea. Sunt si finantatori institutionali care va pot da fonduri nerambursabile dar doar pentru anumite scopuri si obiective dar chiar si activitati care trebuie sa vi le regaseasca in statut.
Tot acum la prima intalnire sa va hotarati de comun acord care va fi compunenta structuii de conducere si persoana dintre membrii fondatori care sa se ocupe de toata procedura de inregistrare a ong-ului, fiind desemnata de catre membrii fondatori.
Tot acum stabiliti si sediul ong-ului, cel ma
Membri fondatori vor contribui in parti egale la constituirea patromoniului initial. Legal acesta nu trebuie sa fie mai mic de 200 lei dar recomandat ar fi ca sa puneti la comun minim 10000. Cu aesti bani veti acoperi cheltuielile curente ale ong-ului in primul an de functionre si veti putea sa desfasurati si cateva actiitati in primele luni.
Detalii va rog sa cititi si la adresa
www.avocatnet.ro/articol_431...