Va rog sa ma îndrumați si pe mine în găsirea unei soluții. În timp ce eram agent de turism, acum 2 ani, am eliberat o serie de bilete de avion unor clienti fideli fara a incasa contravaloarea acestora (mentionez ca aceasta era modalitatea de lucru cu acești clienti, le eliberăm toate documentele de călătorie, plecau în Italia la munca 1 luna si apoi la întoarcere în țară ne aduceau banii). La un moment dat acestia nu au mai platit pe motiv ca nu au bani, dar o vor face data viitoare cand se vor intoarce. Din teama de a nu mai recupera contravaloarea biletelor am continuat să emit bilete de avion în speranța că poate data viitoare vor aduce banii, dar din pacate nu a fost asa. Drept urmare s-a strâns o datorie catre firma in valoare de 1350 euro. In momentul in care eu am ramas in concediu de crestere al copilului, șeful meu a pretins sa ii plătesc o sumă de 5000 de lei, drept penalizare pentru biletele emise, sumă pe care o pot recupera doar daca clienții își achită datoria. Acesta, seful meu, a prezentat cazul unui avocat care in 2 ani a trimis 2 instiintari de recuperare a prejudiciului si nimic mai mult. Rugamintea mea sau mai bine zis intrebarea mea este: ce pot face eu pentru a-i determina pe ei sa plateasca datoria catre firma, astfel incat eu sa imi pot recupera banii dați șefului meu, drept penalizare? Pot face o plângere la Poliție sau pot vorbi cu un avocat pentru a-i da în judecată pe motiv de înșelăciune? Mentionez ca si după plecarea mea din firma, colega mea, soția șefului a avut acelasi mod de colaborare cu acești clienti, dar din fericire ei i-au platit cval. biletelor în momentul reîntoarcerii în țară. Timp de 2 ani eu am păstrat legătura cu 2 dintre cei 3 clienti pe messenger în care ii rugam sa meargă sa achite datoria si de fiecare dată ziceau la fel, mergem luna viitoare cand ne întoarcem. Va multumesc anticipat pentru răspuns!
Daca sistemul de vanzare a biletelor de avion , asa cum l-ati prezentat mai sus, este practicat de toti angajatii firmei, asta este vanzare pe datorie si nu este in regula deoarece este considerata evaziune fiscala.Probabil ca asta este motivul pentru care fostul patron , prin avocat ti-a facut doua instiintari de plata a prejudiciului fara a intreprinde alte demersuri. Dar poti sa stii, pana se implineste termenul de prescriptie mai este un an.