Casa comuna sotilor este ipotecata pentru un credit de nervoi personale a sotului, bani cu care si-a imprumutat firma unde este asociat unic.
In cazul in care banca executa garantia si vinde casa, ce poate face sotia in cazul unui divort ca sa recupereze partea ei din casa? Divort care intervine inainte sau dupa ce banca a executat garantia.
Multumesc.
cand s-a instituit ipoteca sotia si-a dat acordul caci altfel nu se putea pune ipoteca;
asadar, fata de banca nu poate opune vreo aparare caci are calitatea de garant;
in schimb, isi poate recupera banii de la sot, cu ocazia divortului/partajului;
Da, si-a dat acordul pentru ipoteca.
Cum poate recupera de la sot? Partajul presupune impartirea bunurilor existente la momentul partajului. Practic, bunul comun a fost luat de banca si s-a rambursat un credit al sotului care trebuia achitat in urmatorii 25 de ani.
Nu cumva trebuie altfel de actiune impotriva sotului, diferita de partaj?
Sotul, la fel de bine, poate spune ca banii luati imprumut de la banca au fost cheltuiti in familie.
daca sotul are bunuri proprii, atunci sigur, se poate face o actiune in pretentii;
dar, dupa cum spuneti si dvs. vor fi discutii inclusiv cu privire la natura datoriei contractata de sot - comuna ori proprie, caz in care discutia pare mai aproape de partaj decat de o actiune in pretentii;
in masura in care nu mai sunt bunuri comune, evident, nu mai exista masa partajabila caz in care va ramane nunmai actiunea in pretentii.
Sa presupunem ca sotul nu mai are alte bunuri proprii si firma unde era actionar unic si pe care a imprumutat-o cu banii din credit a fost vanduta.
Inteleg ca se va demara o actiune in pretentii. Ce va putea obtine sotia prin aceasta actiune? Se poate obtine o poprire asupra veniturilor salariale ale sotului?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Executare silita
sas mon
In cazul in care fostul sot a luat un credit de la banca in perioada de dupa introducerea formalitatilor de divort si nu si-a platit datoria catre ... (vezi toată discuția)