Am avut un eveniment rutier. In data de 12.12.2017 am avut un accident soldat cu vatamare grava. Stiu ca fiind pe trecere de pietoni sint vinovat, dar situatia a fost astfel: cind m-am apropiat de trecere , eram la circa 10 metri de trecere iar doamna s-a angajat in fuga fara sa se asigure. este sens unic cu 2 benzi. Eu eram pe banda din stinga si dinsa a venit din dreapta. am tras de volan singa si am frinat. Din pecate doamna nu s-a oprit si am lovit-o cu oglinda stinga. Am chemat politia si am urmat caile legale. Din pacate doamna si-a fracturat piciorul sting si cu siguranta va depasi 90 zile de ingrijiri medicale. Care vor fi pasii urmatori facuti de politie. Mentionez ca mi-a fost retinut permisul si voi fi chemat la politie peste 2-3 zile, Nu mi-a fost data nici o dovada ca permisul este retinut. Am citit codul rutier din nou si am vazut ca daca se depasesc 90 zile de ingrijiri medicale se va face dosar penal. Doamna vrea sa facem o intelegere pentru daune. Cum sa procedez? Daca se incepe urmarirea penala, pentru incadrare, permisul va fi retinut in acest timp? Intreb asta deoarece am inteles ca urmarirea penala poate incepe doar dupa ce se poate stabili nr de zile de ingrijiri medicale. Cum se procedeaza legal de catre politie in acest caz? sI CARE SIN REPERCURSIUNILE PENTRU MINE?
Infractiunea de parasirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia este prevazuta de art. 338 Cod penal si face parte din
infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice
Art. 338
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Infractiunea de parasirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
In cazul de fata nu este vorba despre niciuna dintre infractiunile incadrate la art. 338!
FELICIANMARCEL a scris:
Doamna vrea sa facem o intelegere pentru daune. Cum sa procedez? (...)Am citit codul rutier din nou si am vazut ca daca se depasesc 90 zile de ingrijiri medicale se va face dosar penal
Dosarul penal a fost deja intocmit deoarece accidentul s-a soldat cu victime.
Daca faceti o intelegere este inlaturata raspunderea penala.
Intelegerea trebuie incheiata printr-un notariat si trebuie implicat asiguratorul care va plati pretentiile victimei, bineinteles daca se ajunge la o intelegere.
Art. 159=NCP
Împăcarea
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
Apelati la asistenta unui avocat avand in vedere consecintele accidentului.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2017 cyan, moderator
Am patit ceva asemanator in Martie, doar ca nu a fost cu victime "reale". (a fost o tamponare, cealalta stai ca a trecut pe rosu, s-a dus la spital, etc.....i s-a gasit o zgarietura...etc, politistul a pus culpa comuna, ambii ne-am ales cu permisele suspendate 90 de zile, dar cealalta a facut tot acest circ pentru a nu plati amenda de peste 2000 lei, fiinca pe legea contenciosului nu se dau amenzi)
1.Politistul o sa te cheme sa iti dea dovada...SI ACTUL PRIN CARE POTI SA ITI REPARI MASINA!!! Asa a fost si la mine. A spus dupa 2 zile, fiinca ei sunt 24h la munca si 48 acasa.
2. Dupa cele 15 zile, te duci la Parchet (eu te sfatuiesc sa te duci de pe acum, intrucat la Bucuresti se depun cererile cu 10 zile inainte de expirare, dar poti sa nu iti faci probleme daca ai depus cererea, deoarece "procurorul va prelungi, " obligatoriu, nu daca vrea sau sa poata refuza. Daca te duci cu dovada la politie sa ti-o prelungeasca azi, dar ea a expirat saptamina trecuta, daca ai depus la procuror prelungirea, politistul va executa prelungirea de la data expirarii, nu de la data prezentarii. Vezi ca .....ii poti cere procurorului sa iti prelungeasca dovada incepand cu o anumita data, iar zilele in care nu ai condus se scad din cele 90 de zile.(hai sa fim seriosi, cel mai ieftin scapi cu cele 90 de zile, fiinca legea nu prevede amenzi in cazul in care dosarul nu e solutionat de procuror). Deci 1: daca anticipezi ca nu ai nevoie sa conduci cateva zile dupa ce expira....mai ales ca vin sarbatorile.....nu iti mai prelungi dovada.....zilele trec mai usor cand stai 10 zile ..si conduci dinnou,decit cand stai 90...... Vezi ca in astfel de cazuri nu poti sa dai examen si sa reduci la 30!!!!!
2. Sa fii foarte atent ce scrie politistul in procesul verbal!!!! Daca sunt inadvertente, consemneaza-le, mai ales ceel referitoare la limita de viteza! Politia se spala pe maini foarte usor. Daca limita era de 60, obliga-l sa scrie! Ulterior iti va fi imposibil sa contesti procesul verbal, deoarece nu iti va elibera o copie, iar tu ai termen 15 zile sa il contesti ( esti pe legea contenciosului administrativ).
Ce te sfatueisc eu ( asa as face daca mai patesc odata) :cere-i sa citesti procesul verbal inainte de a-l semna... undeva unde sa fie linste...astfel incit tu sa ii poti face poza la fiecare pagina. Apoi.....cu un avocat poti sa iti pregatesti apararea in tihna. Politistii mizeaza extrem de mult pe aceasta chichita legislativa ( ca tu nu ai cum sa contesti acest proces verbal fara un numar si o copie...pe care ei au grija sa nu dea numar decit dupa ce il semneaza ambii, dar avocatul meu mi-a spus ca acel numar il poti obtine de la relatii cu publicul...si poti sa il treci) . Practic, pe dovada politistul (sau cel care va prelungi dovada prima data!....nu imi mai amintesc cand) va trece si articolele in baza carora ti s-a retinut permisul. Daca ai ceva de contestat......trebuie facuta contestatia din timp.
Daca totusi mai sunt amanunte pe care politistul nu le-a trecut si ti le amintesti, DACA O SA FII SIGUR CA PERSOANA VATAMATA NU DEPUNE PLANGERE..(sau te impaci...e la fel)...este bine sa ii ceri procurorului o intrevedere si sa ii ceri sa iti ia declaratie!(procurorul nu o sa vrea, dar tu vei insista, este dreptul tau, eventual sa te invete avocatul ce sa invoci si ce documente sa depui in caz ca te refuza.(este bine sa ti le faca el, tu doar sa le depui cand pleci de la procuror, astfel mai scutesti un drum)..., fiinca politistul care va prelua cazul se va da in concediu cand vei vrea sa vorbesti cu el..sa iti ia decalrate...etc.(de fapt.....cel de la poarta iti va spune asa ceva...dar politistul e bine merci la munca, si nu vrea sa fie deranjat..la mine a fost 21 zilein concediu, a venit 3 zile...apoi iar a plecat 21....cam cusut cu ata alba...nu????).iar cand in sfarsit vine...va spune ca deja a finalizat cazul). Daca nu se depune plangere, procurorul va declina dosarul, iar politistul va inchide lucrarea in cel mult 3 zile.
Dupa ce e inchis, te vei duce cu decizia de la Parchet...dar STAMPILATA!( ALTFEL TE DUCI LA GREFIER SI ITI VA SCRIE CONFORMA CU ORIGINALUL SI VA STAMPLIA :) ,sa depui o cerere sa ti se comunice suspendarea...si vei primi 90 de zile minus zilele in care ai stat pe bara...
Daca o sa ai ceva de contestat dupa ce s-a inchis dosarul...te adresezi instantei de contencios, care o sa iti dea termen peste ...45 de zile.....cand probabil ai si ispasit perioada de suspendare.
Sper ca ti-am fost de folos......si te sfatuiesc sa treci peste trauma si daca nu te simti in stare sa te duci la politist, amana intrevederea, pentru ca e in joc permisul tau pt 90 de zile.....
FII TARE.....SE MAI INTIMPLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!