Din cate am inteles din discutiile de pe acest forum, calculul idemnizatiei de somaj este:75% din salariul de baza minim pe tara (450RON) la care se adauga in cazul meu, 10% din salariul de baza lunar brut din ultimele 12 luni.Intrebarea mea este,daca in ultima luna, baza de calcul a fost de 58.599RON -conform adeverintei date de angajator-(contributia individuala la ajutorul de somaj a fost de 293RON, plus contributia angajatorului de 586RON), nu trebuie sa se ia in calcul la ajutorul de somaj aceasta suma(58.599RON)? Suma este mare deoarece cuprinde plecari voluntare(nu plati compensatorii), suma a fost introdusa in total salariu brut la care s-a oprit impozit,sanatate,somaj,C.A.S.
Salariul minim este de 600 lei.
Iar calculul indemnizatiei se face luand in considerare salariul de baza brut lunar din ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare, nu cel din ultima luna.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Revin cu intrebarea: se ia in calculul idemnizatiei de somaj si baza de calcul din luna in care am primit acele sume reprezentand plecarile voluntare( nu plati compensatorii)??Mentionez ca ulterior am fost angajat la o alta firma (3luni) pe perioada determinata.
In calculul venitului mediu brut lunar se considera veniturile din ultimele 12 luni. Deci, inclusiv venitul cel mare din ultima luna.
Daca la acest angajator aveti mai putin de 12 luni lucrate va trebui sa luati adeverinta si de la fostul angajator unde ati lucrat 3 luni
Multumesc pentru raspuns!Am luat tot ce este necesar, am inregistrat dosarul la AJOFM dar in urma calculului ajutorului de somaj am impresia ca nu s-a luat in consideratie acesta suma mare, desi dupa cum am mai spus s-au oprit impozit,cas,sanatate somaj.Nu inteleg de ce ! Nu sunt plati compensatorii din moment ce am plecat de la locul de munca anterior cu art 55/a??!Ce ma sfatuiti sa fac daca cei de la AJOFM nu vor sa ia in calcul tota suma??
In cazul CM in perioada aflata in somaj cum se calculeaza CM si de unde ridic suma respectiva, de la AJOFM sau de Casa de Sanatate?
Calcul somaj
yenetex
Buna seara ,
Am o nelamurire in privinta modului de calcul al somajului !
Mai precis salariul brut este de 5860 de lei pe luna.
In ultimile 6 luni am primit ... (vezi toată discuția)