avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa plecari voluntare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa plecari voluntare

Buna seara.
Am o nelamurire cu privire la calcularea indemnizatiei de somaj. Am plecat de la firma la care lucram prin programul de plecari voluntare(am primit salariile compensatorii pentru 9 luni si bonusul). Imediat m-am angajat in alta parte cu contract individual de munca pe perioada determinata, asadar am continuitate in cartea de munca.
Pentru calcularea somajului primesc 75% din salariu minim pe economie si 5% din salariul mediu pe ultimul an(conform legislatiei), dar se iau in considerare salariile compensatorii si bonusul primit atunci cand se calculeaza salariu mediu al ultimului an??? tinand cont de faptul ca i-am primit in ultimele 12 luni si mai sunt si impozitate??
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 10:54, 16 Noiembrie 2009
Nu se iau in calcul salariile compensatorii si nici bvonusul
Salariile compensatorii, prin lege nu sunt contributive la fonsul de somaj (adica la el nu se retine si contributia catre somaj)
Ca urmarea, ele nu sunt incluse in calculul indemnizatiei de somaj.
Legea 76/2002-Art. 39. -a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

CCM unicv la nivel national-Art. 38. - (4) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Art. 42. - (1) Adaosurile la salariul de bază sunt:
a) adaosul de acord;
b) premiile acordate din fondul de premiere, calculate într-o proporţie de minimum 1,5% din fondul de salarii realizat lunar şi cumulat;
c) alte adaosuri convenite la nivelul unităţilor şi instituţiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul ajutor somaj sdaniel sdaniel Buna ziua, Din cate am inteles din discutiile de pe acest forum, calculul idemnizatiei de somaj este:75% din salariul de baza minim pe tara (450RON) la care ... (vezi toată discuția)
Calcularea indemnizatiei de somaj creanga_florin creanga_florin As dori sa stiu si eu cum se calculeaza indemnizatia de somaj Si dac se ia in calcul bonusul care l-am primit in ultima luna va multumesc (vezi toată discuția)
Calcularea indemnizatiei de somaj Lentian Lentian Buna ziua, In cazul in care la concediere se platesc salarii compensatorii , aceste se iau in calculul indemnizatiei de somaj cuvenite? (vezi toată discuția)