avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 76/2002
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 76/2002

buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale?
cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum se stabileste compansatia baneasca ce trebuie acordata angajatului: e la intelegerea partilor sau se stabileste conform legii 76?
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 09:21, 14 Octombrie 2009
Inteleg ca discutam despre aspecte diferite.

Citez "cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor ".

Incetarea CIM cu acordul partilor este regelementata de art. 55 li b) din Codul Muncii. Adica dvs atui solicitat si angajatorul a fost de acord sa plecati cu o anumita data.

Concedierea individuala se intampla atunci cand angajatorul va acorda o perioada de preaviz de 20 zile dupa care inceteaza raporturile de munca cu art. 65 (1).
Numai in acest din urma caz aveti dreptul la somaj si la plata salariului compensator.

Care din aceste situatii prezinta cazul dvs???
ok, sa vad dc am inteles bine:
exista 2 situatii (exceptand conced colectiva care e altceva): concedierea individuala si incetarea CIM prin acord.
ce am inteles este ca la cocnediere se aplica indemnizatiile de somaj calculate cnf legii 76, in timp ce la incetarea CIM prin acord nu se aplica nimic din toate acestea, ci "compensatia" (daca e sa se acorde) se negociaza intre parti.asa este?
Dvs dupa cum spuneti va incadrati la Codul Muncii Art. 55. b) - Contractul individual de muncă poate înceta ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;

Sa nu rastalmacim niste termeni care sunt definiti clar in Codiul Muncii,sunt sectiuni care exact asa au denimurea sectiunea 4-Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului

Foarte mare importanta o are art din Codul Muncii potrivit caruia vi se desface CIM.
Sa ma repet

Incetarea CIM cu acordul partilor este reglementata de art. 55 lit b) din Codul Muncii. Adica dvs ati solicitat si angajatorul a fost de acord sa plecati cu o anumita data. In acest caz nu beneficiati de somaj sau de plati compensatorii tocmai ptr ca a fost initiativa dvs iar angajatorul a fost de acord cu ea.

Concedierea individuala se intampla atunci cand angajatorul va acorda o perioada de preaviz de 20 zile dupa care inceteaza raporturile de munca cu art. 65 (1).
Numai in acest din urma caz aveti dreptul la somaj si la plata salariului compensator.
angel 2007 - eu intru pe 55b CM,
clio 06 - asa spuneam si eu:)

multumesc mult amandurora!
sunt stagiara si un client se confrunta cu o asemenea problema, insa nu imi erau f clare prevederile legale.

Alte discuții în legătură

Somaj cristina29 cristina29 Buna ziua! Am angajat o fata care era in somaj, cu contract determinat pe o perioada de 3 luni, contractul expira pe 17.11.2009, dar datorita situatiei ... (vezi toată discuția)
Se desfiinteaza postul in cazul incetarii cim conform art.55-lit.(b) ? vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara . Va rog , daca poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari : 1. Daca un angajat solicita conducerii firmei incetarea CIM conform ... (vezi toată discuția)
Art .55 ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj? (vezi toată discuția)