avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 76/2002
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 76/2002

buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale?
cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum se stabileste compansatia baneasca ce trebuie acordata angajatului: e la intelegerea partilor sau se stabileste conform legii 76?
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 09:21, 14 Octombrie 2009
La art 55(b),imi pare rau ,dar nu beneficiati de indemnizatie somaj.
monik:
1. Dvs. faceti o confuzie din cauza necunoasterii termenilor si a legii.
2. Concediere inseamna incetarea CIM din initiativa angajatorului. Ori, incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) este din initiativa salariatului care a facut o cerere de incetare a CIM care a fost aprobata de angajator (sunt forte rare cazurile cand incetarea CIM cu acordul partilor sa se faca la cererea angajatorului).
3. O conditie pentru acordarea indemnizatiei de somaj este ca incetarea CIM sa se faca din motive neinputabile salariatului iar incetarea CIM cu acordul partilor este imputabila acestuia.
4. Conform Normelor de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4), art.31(4.1), din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;

Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
buna ziua dle tudorvaleriu.
eu am cazul urmator: se inceteaza CIM de comun acord, insa motivul e inchiderea firmei. nu stiu a cui initiativa a fost, insa cred ca e a angajatorului.
din ce am citit, am inteles ca numai la concediere (deci decizie unilaterala a angajatorului) se acorda compansatii si indemnizatii de somaj.
la incetarea CIM de comun acord nu se acorda nimic..
as dori sa-mi clarificati acest aspect dc se poate.
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj cristina29 cristina29 Buna ziua! Am angajat o fata care era in somaj, cu contract determinat pe o perioada de 3 luni, contractul expira pe 17.11.2009, dar datorita situatiei ... (vezi toată discuția)
Se desfiinteaza postul in cazul incetarii cim conform art.55-lit.(b) ? vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara . Va rog , daca poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari : 1. Daca un angajat solicita conducerii firmei incetarea CIM conform ... (vezi toată discuția)
Art .55 ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj? (vezi toată discuția)