avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lege spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lege spor vechime

care este legea care stabileste cu exactitate cuantumul pentru sporul de vechime in munca a salariatilor? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:31, 16 Septembrie 2017
NU exista o astfel de lege.
Cuantumul sporului de vechime se negociaza prin CC la nivel de unitate. Sunt institutii care nu acorda acest spor.
laurariz a scris:

care este legea care stabileste cu exactitate cuantumul pentru sporul de vechime in munca a salariatilor? multumesc


Unitate de stat sau privata?
Sporul de vechime este obligatoriu a fi acordat iar cuantumul acestuia este stabilit prin Contractul Colectiv la Nivel National 2007-2010, art.41, alin 3 , litera d:
" d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;"

Dupa cum observati sunt stabilite doar limitele (cea inferioara si cea superioara). Restul procentelor intermediare sunt lasate la latitudinea angajatorului si se includ in Contractul colectiv la nivel de unitate sau in Regulamentul intern in cazul in care societatea are mai putin de 21 salariati. Am participat de curand la un control la ITM Iasi si acesta a fost unul dintre punctele obligatorii de discutie.

Ar mai fi un amanunt de adaugat. Prin CC la nivel de unitate sau Regulament intern mai puteti face un mic articiciu - anume sa specificati ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza si in acest fel nu trebuie sa il mai detaliati nicaieri. Dar aveti grija la angajatii care au salariul minim pe economie si au si vechime in munca. Nu ii puteti pune salariu unui necalificat cu 10 ani vechime tot 600RON cat unui necalificat fara vechime. Trebuie sa fiti atent la aceste detalii pentru ca cei de la ITM observa orice chichita la care nici nu va ganditi.
CCM unic al nivel national
Art. 41(3) d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;

Puteti avea si CCM la nivel de unitate unde sunt precizari pentru spor vechime.
la stat in institutie sanitara. lucrez din 1995.din 1995 pana in 2002 contabil , din 2002 pana ACUM ca asistent medical. Ce spor de vechime am dreptul sa primesc?

Alte discuții în legătură

Adeverinta de vechime lumifatu lumifatu buna ziua, as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate. intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa arate o adeverinta de munca pentru pensie ? cristiannegru cristiannegru - o societate urmeaza sa imi elibereze o Adeverinta de munca pt. perioada lucrata, cu: - sporurile permanente ( spor de vechime, spor de noapte, spor de ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza minim brut al salariatului angarat in ramura transporturi alcibiade alcibiade Comparand prevederile din cele doua CCM-uri prezentate in continuare, v-as ruga sa va exprimati opinia argumentata privind [b]salariul de baza minim brut al ... (vezi toată discuția)