avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi considerată violare de proprietate trecerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi considerată violare de proprietate trecerea brațului macaralei peste casele din jur?

Buna ziua,
Mai multi proprietari de case si cativa de apartamente intr-un bloc de 5 etaje, proprietati de-a lungul unei strazi, se confrunta cu o situatie inedita:
In spatele acestor proprietati , la distanta de 2-3 m a inceput constructia a 5 blocuri de 5/6 etaje. Deoarece nu exista spatiu de acces la viitoarea constructie decat pe la capetele acestui dreptunghi lung de cca.200m s-a montat la un capat o macara a carui brat are o lungime de aprox 60m . Se va monta inca o macara la celalalt capat pentru a se acoperi toata lungimea terenului. Acest brat,cand se roteste , trece peste proprietatile amintite cu greutati precum bare lungi de fier beton sau bena cu beton /caramizi etc atarnate.
Intrebare: se poate aprecia ca este violata proprietatea privata, tinand cont de riscurile care apar cum ar fi de exemplu scurgeri de beton din bena ? Pe ce lege/reglementare s-ar putea baza proprietarii afectati in cererea lor de a limita unghiul de rotatie al bratului de macara ?Multumesc

Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:50, 19 Decembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In discutia initiata sunt incidente doua aspecte, pe de-o parte obligatia proprietarilor fondurilor enumerate de a permite efectuarea unor lucrari necesare fondului invecinat, cu o justa despagubire daca este cazul, si pe de alta parte o raspundere in despagubiri pentru eventuale prejudicii cauzate, daca acestea se produc (temeiurile le gasiti in legislatia civila). Adica, daca din punct de vedere tehnic nu exista o alta solutie decat traversrea spatiului aerian al acelor fonduri, nu prea aveti cum sa va opuneti. Iar, daca cei care construiesc gresesc, atunci vor raspunde.
Multumesc!
In afara de aspectele legale mentionate mai sunt probleme legate de protectia muncii.
Am vazut de nenumarate ori scris pe o placuta fixata de macara avertismantul: nu stationati in raza de actiune a utilajului.
Nu cred ca poti trece peste terenul vecinului daca ii pui viata in pericol.
Pentru beton sunt alte solutii in zilele noastre... Pe de alta parte cred ca daca bratul macaralei va trece peste alte proprietati, va trece fara sarcina; banuiesc ca materialele vor fi descarcate la strada sau pe terenul de construit, deci n-ar avea de ce sa depaseasca perimetrul santierului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme vecinatati baranmariana baranmariana Buna ziua am cumparat o casa construita pe limita de proprietate,ca vecinatate pe una din parti fiind un teren viran;acum am aflat ca fostul proprietar cand ... (vezi toată discuția)
Cum se poate pune in aplicare o hotarare judecatoreasca de genu???? alex 88 alex 88 Cum se poate pune in aplicare aceasta hoarare daca constructia se afla chiar pe terenul castigat in instanta si in hotarare este precizat faptul ca nu se ... (vezi toată discuția)
Proces civil marian camelia marian camelia parintii mei au cumparat o casa in 1997 de 300mp din care:20 lungime si 15 latime.acum sunt dati in judecata de vecinul din spatele casei care a cumparat de ... (vezi toată discuția)