2 soti (care au un copil casatorit si cu 2 fete) fac testament (in 1988) si lasa casa uneia din nepoate.
Sotii decedeaza pe rand, ultimul in 1995.
Copilul lor, nu deschide succesiune
In 2002 nepoata din testament, deschide succesiunea si obtine certificatul de unic mostenitor..
Nu sunt chemati la masa succesorala, sora ei, si nici sotul mamei ei.
Mama declara ca este de acord cu ambele testamente ale parintilor ei si ga doreste ca unic mostenitor sa fie doar una din fiicele ei, cea desemnata prin testamentul bunicilor.
La masa succesorala nu sunt chemati cea de a doua fiica (sora legatarei universale) si nici sotul mamei care a desemnat ca unic mostenitor, doar pe una din fiice.
In Certficatul de mostenitor este consemnat ca nu exista renuntatori.
Intrebari:
Este legal ca mama sa desemneze doar pe una din fiiice ca mostenitoare a casei?
Sotul avea si el drept la mostenire, desi casa provenea de la parintii sotiei?
Se poata anula, in aceste conditii, certificatul de mostenire, pentru a intra in posesie si cea de a doua fata (sora mostenitoarei actuale), ca rezervatara si eventual si sotul, fiindca si el avea drept rezervatar ?
Mai completez, ca in cererea de deschidere a succesinii, cea care a dobandit proprietatea, a declarat ca nu mai exista alti mostenlitori, desi ea avea (si are) o sora, care avea calitate de mostenitor rezervatar, in mostenire. Aceasta sora, nu a fost instiintata de deschiderea succesiunii, desi cele 2 surori se vedeau frecvent.. De altfel nu s-au facut anunturi de deschiderea succesiunii, asa cum legal se prevede.
Intrebarea este, deci, NU intra si cea de a doua sora, in drepturi succesorale, ca mostenitor rezerevatar?
Multumesc.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă cei doi soți decedați („ultimul in 1995”) au avut o UNICĂ fiică, iar aceasta era încă vie și neîngopată la data morții părinților ei, înseamnă că numai rezerva ei putea fi afectată prin existența testamentelor.
Ea și numai ea ar fi avut dreptul să ceară (sau nu!) reducțiunea testamentelor, dacă acestea i-ar fi încălcat rezerva. Este un drept, nu o obligație. Rezerva i s-ar fi cuvenit chiar împotriva voinței testatorilor (părinților ei). Dar nu împotriva propriei sale voințe.
In mod corect, a fost doar ea chemată și întrebată ce are de gând să facă. Iar dacă ea s-a declarat de acord cu testamantele (a ales să respecte voința părinților săi, chiar dacă ii era încălcată rezerva) mă tem că nimeni de prin preajmă n-ar putea obține ce nu a voit ea.
Alta ar fi fost situația dacă ea ar fi decedat înaintea părinților săi (dar nu e cazul în speță).
Succesiune
bojucris
Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)