avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Stingere datorie( prin imprumut) intre societati prin ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Stingere datorie( prin imprumut) intre societati prin garantie

Buna ziua, am urmatoarea intrebare:

SC x SRL a imprumutat firma SC Y SRL, pe parcursul anului( fara dobanda)
SC Y SRL are in propietate 5 autoturisme.
Intrebarea este :
Se poate face un act aditional sau modifica contractul de imprumut, in asa fel incat cele 5 autoturisme sa reprezinte garantie pentru banii imprumutati?
Ideea e ca cele doua firma au cazut de acord la stingerea datoriei, si doresc transferul autoturismelor in patrimoniul SC X SRL, pe baza acelui contract, in care s a stipulat garantia, dupa o anumita perioada de neplata.

Daca este posibil, aveti si o baza legala care permite aceasta operatie?
Sau daca cu, ce alte metode mai sunt de stingere a datoriei, fara a se face facturi, care sa genereze impozite?


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 15:33, 16 Octombrie 2009
Este posibil imprumutul intre doua societati avand forma juridica SRL (fara a detine calitatea de institutie financiara autorizata pentru desfasurarea a asemenea activitati), chiar daca imprumutul s-a acordat fara dobanda?
darea in plata este o modalitate de stingere a unei obligatii. nu cunosc sa existe o reglementare legala, insa ea este mentionata in toate cursurile de drept civil - teoria generala a obligatiilor, la capitolul moduri de stingere a obligatiilor.
actul nu trebuie sa fie autentic (facut la notar) decat daca s-ar tranzactiona terenuri sau s-ar constitui drepturi reale asupra unor terenuri, deci poate fi facut printr-un inscris sub semnatura privata.
efectul unui act de dare in plata este faptul ca debitorul executa o alta prestatie catre creditorul sau si astfel stinge obligatia pe care a contractat-o initial, adica transfera dreptul de propreitate asupra masinilor pentru a stinge imprumutul.
juridic dana a scris:

Este posibil imprumutul intre doua societati avand forma juridica SRL (fara a detine calitatea de institutie financiara autorizata pentru desfasurarea a asemenea activitati), chiar daca imprumutul s-a acordat fara dobanda?

aceasta este o alta discutie, mult mai larga.
parerea mea este ca un SRL nu poate acorda un imprumut unui alt SRL sau oricarei alte persoane intrucat acest tip de activitate depaseste capacitatea de folosinta a respectivului SRL, ceea ce atrage nulitatea absoluta a actului de imprumut.
insa, atit timp cat nulitatea se constat numai prin hotarare judecatoreasca si nu exista o hotarare judecatoreasca in acest sens, actul este valabil incheiat si produce efecte.
in ce priveste reglementarea activitatii de acordare de imprumuturi, din cate imi amintesc exista un text in legile care reglementeaza bancile si ifn-urile care spune cam asa: "nu intra sub incidenta prezentei legi acordarea de imprumuturi in mod ocazional" ... sau ceva de genul acesta;
mai era si art. 100 dinTitlul 6 din Legea nr. 99/1999, care spune ca „In sensul prezentului titlu, orice persoana, daca nu primeste depozite, poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare nr. 58/1998”.
ok...multumesc pentru raspunsul prompt...:)
din cate imi amintesc eu, la transferul de propietate asupra autoturismelor,( schimbul numelui propietarului in talon si in cartea de identitate a masinii), era necesar contractul de vanzare cumparare.....Acest act de dare in plata a autoturismelor...este valabil pentru transferul proietatii, in cazul acesta?
Multumesc
din punct de vedere juridic este suficient un act de dare in plata. pentru a indeplini formalitatile la politia rutiera insa nu stiu ce sa va spun, autoritatile statului si in special politia sunt totdeauna reticente la orice este iesit din tiparele pe care le folosesc ei.

Alte discuții în legătură

Contract garantat cu un autoturism Pispirica Pispirica Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema :\">. Am un contract prin care beneficiarul meu a garantat plata creantelor cu un autoturism. Contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Problema fiscalitate tva victorn victorn IN LUNA AUGUST O SOCIETATE PLATITOARE DE TVA REALIZEAZA URMAT OPERATIUNI::: -EXPORTURI (IN AFARA COMUNITATII EU)IN VALOARE DE .....400.000LEI -LIVRARI DE ... (vezi toată discuția)
Plata in trei bogdan22003 bogdan22003 Bunadimineata, am si eu o intrebare, sunt administratorul unei firme, Z, am de incasat niste bani de la o firma Y, care are de incasat la randul ei de la firma ... (vezi toată discuția)