@metulica, Din ce povestiti, eu inteleg ca s-au petrecut urmatoarele: s-a judecat procesul, actiunea dvs a fost respinsa, pe parcursul cercetarii judecatoresti sau mai degraba in etapa dezbaterilor nu v-a fost acordat cuvantul, fapt pe care dvs il considerati o atingere adusa drepturilor dvs in proces privind posibilitatea de a formula concluzii orale.
Daca pana aici am inteles corect, in continuare dvs doriti sa stiti daca aveti posibilitatea de a invoca in apel, neregularitatile savarsite in cursul judecatii la fond? Este corect pana aici, ori ba?
Da, ati scris corect in primul mesaj, respectiv, potrivit dispozitiilor exprese ale art.244 alin.(2) cod procedura civila, obligatia partilor de a depune note scrise cu privire la sustinerile lor nu trebuie sa aduca atingere dreptului acestora de a formula concluzii orale. Cel putin teoretic, presedintele instantei deschide dezbaterile asupra fondului dand cuvantul partilor, in ordinea si conditiile prevazute de art.216 cod procedura civila, pentru ca fiecare parte sa-si sustina cererile si apararile formulate in proces. Asa incat, daca nu v-a fost acordat cuvantul, din punctul meu de vedere aceasta este o neregularitate procedurala ce atrage incidenta unei nulitati relative conditionata de vatamarea produsa partii (adica dvs). Problema cu aceasta situatie de nulitate relativa este ca, daca ea a aparut in cursul judecatii, poate fi invocata fie la termenul la care s-a savarsit, fie la termenul imediat urmator (daca partea lipseste), in caz contrar neregularitatea se acopera. Altfel spus, si raportat la speta dvs, fiind vorba despre o nulitate relativa care vizeaza hotararea insasi, puteti sa o invocati direct in apel, ca motiv de exercitare a caii de atac, daca nu ati avut un alt moment procesual la care sa o invocati sau desi ati invocat-o, nu s-a tinut cont de acest fapt. In concluzie, da, va puteti folosi de acest motiv pentru introducerea cererii de apel, insa chestiunea este discutabila asupra imprejurarilor pentru doar dvs stiti cu exactitate cum s-a desfasurat procedura in fata instantei.