avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ,,Ajutoare la iesirea la pensie, din M.A.I.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

,,Ajutoare la iesirea la pensie, din M.A.I.

Sunt pensionat din 18.07.2013, in fiecare an a fost emis cate un act normativ, prin care anul urmator, nu se ,,aplica,, articolul prin care aveam dreptul la ,,ajutoare,,, la iesirea la pensie. In prezent, Leg.284 este abrogata, dar a fost emis un alt act normativ, prin care pensionarii, tot nu pot intra in posesia acestor drepturi pecuniare. Am inteles ca, au fost emise Decizii ale I.C.C.J. in acest sens. Puteti sa-mi comunicati date despre aceste decizii?....de asemenea, daca puteti sa-mi comunicati, ce se poate face...Precizez ca, nu am deschis actiune in instanta pana acum. Cu multumiri anticipate...
Cel mai recent răspuns: Decebal58 , utilizator 17:13, 24 August 2018
"Din Decizia nr. 16/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie invocată de apelant nu se desprinde o altă concluzie. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut printre altele următoarele: „Din interpretarea normelor legale enunţate rezultă că voinţa legiuitorului nu a fost aceea de eliminare a beneficiilor acordate unor categorii socioprofesionale, respectiv de încetare a existenţei dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizaţii, ci doar de suspendare a exerciţiului acestui drept.

Raţiunea acestei interpretări este impusă şi de succesiunea în timp a actelor normative prin care legiuitorul a dispus, cu caracter temporar, măsura neaplicării dispoziţiilor legale privind ajutoarele/indemnizaţiile în anii 2011 - 2015.”

Prin urmare, chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că dispoziţiile legale prin care se prevedea plata ajutoarelor pentru trecerea în rezervă nu se aplică în anii 2011-2015.

Aprecierea apelantului că suspendarea plăţii acestor drepturi nu poate fi amânată la nesfârşit nu determină o altă soluţie, legiuitorul este suveran în ceea ce priveşte legiferarea acordării unor drepturi băneşti, suspendarea plăţii acestora, abrogarea acestor drepturi, instanţa fiind obligată să aplice legea nu să aprecieze asupra oportunităţii sale (a se vedea în aceste sens Decizia Curţii Constituţionale nr. 291/2013).

În speţă nu se poate vorbi de o aplicare retroactivă a dispoziţiilor legale pentru că prevederile legale care au suspendat plata ajutoarelor la trecerea în rezervă erau în vigoare la data la care reclamantul a fost trecut în rezervă şi sunt în vigoare şi în prezent, chiar dacă reglementate prin alte acte normative expuse mai sus. "
C.A. Suceava, Decizia nr. 110 din 14 februarie 2017, dosar nr. 7725/2/2015,[ link extern ] /
Multumesc pentru raspuns. Daca imi permiteti, puteti sa-mi spuneti daca ,,situatia,, s-a schimbat, odata cu abrogarea legii, care prevedea dreptul la ,,salarii compesatorii,,? Cu multumiri anticipate...
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2018
Decebal58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de 01 iulie 2017 adgheorghe adgheorghe Buna ziua, La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiau, în conformitate cu Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară ... (vezi toată discuția)
,,salarii compesatorii,, pensionari m.a.i. doru58 doru58 Daca in prezent, exista vreun act normativ, prin care sa nu se aplice acordarea drepturilor legale? (vezi toată discuția)
Pensii ronceaid ronceaid Bună seara.intrebarea mea pt.dumneavoastra este:scoala profesionala este considerat ca stagiu de cotizare la deschiderea dreptului de pensie cu limita de ... (vezi toată discuția)