avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... FURT!!!! vanzare teren pe baza testamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

FURT!!!! vanzare teren pe baza testamentului

Buna ziua,

imi cer scuze de deranj dar am o problema care probabil caracterizeaza sistemul juridic din Romania.

O sa incerc sa fiu cat mai concis dar in acelasi timp sa includ toate actele pe care le detin. Sa trecem la subiect:

1. In 1994 moare bunicul G. Se face certificat de mostenitor in care scrie ca sotia M primeste 1/4, iar singurul fiu I. (al carui fiu sunt) 3/4 din bunurile primite de la parinti (sunt ale lui si nu le are din timpul casatoriei).
2. In 1998 moare bunica M sotia lui G. Inainte sa moara lasa un Testament lui S. (incheiat la notar) in care scrie: "Las toate bunurile mele, mobiliare si imobiiare lui S., am ca succesibil rezervatar pe fiul meu I. (tatal meu)
3. In 2009 depun toate actele necesare deschiderii masei succesorale la noatar (anexele 23 si 24, certificat de deces al defuctei M. (bunica mea), certificatul de mostenitor de pe urma bunicului G., un testament al bunicii M. lasat catre S., certificatul de nastere a tatalui I., impunerea fiscala din care reiese ca defuncta M. nu mai are datoriila primarie - mentionez ca am procura speciala de la tatal I. pentru a-l reprezenta la dezbaterea succesorala).
4. Notarul il citeaza pe legatarul universal S. de 3 ori si la a treia infatisare se prezinta .
5. Legatarul S. prezinta la a treia infatisare o Hotatrare Judecatoreasca definitiva si irevocabila (fiica lui S il da in judecata pe S ca nu poate intabula terenurile pe care i le-a vandut cu o conventie de vanzare cumparare(prestatie tabulara)) prin care se de decide ca:
- legatarul S. a vandut fiicei sale toate bunurile imobiliare (2 terenuri care conform certificatului de mostenitor mentionat mai sus apartineau bunicului G inca inainte de casatorie) cu o conventie de vanzare -cumparare intre parti (nu la notar)
- terenuri pe care legatarul spune ca le-a primit de la defuncta M conform testamentului (ca fiind ale ei inca de acum 60 de ani) sau uzucapat (ceea ce aste fals - bunicul G stapanindu-le pana la deces) le-au probat cu un martor (cred ca mincinos :)))
- intabuleaza fiica lui S. ca fiind propietara pe ternuri aceptand conventia de vanzare-cumparare ca fiind contract.

INTREBARE:
Eu cum continui demersurile pentru a intra in posesie. (Macar a celor 3/4 parti pe care bunicul G. le-a lasat tatalui I.)

va multumesc anticipat pentru raspuns si sunt dispus sa deschid si dosar penal testatoruli S.

Marius.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
burtica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 18:57, 16 Octombrie 2009
Mentionez ca I. (tatal meu) a aflat de testament in urma cu un an, iar despre Hotararea Judecatoreasca ieri.

va rog sa imi adresati intrebari in caz ca nu am fost foarte explicit.

Multumesc,
Marius.
Stimate Domn,
Cine i-a spus lui S sa vanda fiicei sale terenurile din testament, a stiut ce face !! Ca de capul lui nu s-a apucat sa faca asta.
Ce trebuie sa faceti: deschideti succesiunea (tatal Dvs., adica) in instanta dupa bunica M, tot in instanta cereti sa se constate ca in masa succesorala intra si terenurile in cauza, pentru care faceti concomitent capat de cerere in constatarea dreptului Dvs. (adica va judecati si cu fiica lui S) si, separat, la OCPI, inscrieti litigiul ca sa impiedicati vanzarea terenurilor, sau faceti prin Ordonanta presedintiala o instituire de sechestru asupra lor, si va inarmati cu rabdare. Aveti sanse sa terminati in circa 3 ani, dar alta varianta nu prea aveti. Penalul nu va ajuta, si oricum tine in loc civilul, adica ati ajunge pe la vreo 5 ani.
Partea buna e ca pana se termina procesul isi va reveni si piata imobiliara.
Sfatul meu este sa nu mai pierdeti timpul, ca daca se mai vand terenurile de cateva ori, o sa fie mai complicat.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc mult de raspuns domule avocat.
:) Cu piata imobiliara ati avut mare dreptate.
Fiica lui S. nu doreste sa vanda (stiu sigur) pentru ca deja a descarcat 2 camione de pietris si a inceput fundatia pe unul dintre terenurile in cauza pentru a se apuca de constructia unei case (familia lor nu mai detine alte terenuri in sat).
Nu ma deranjaza sa continui pe partea de penal si va rog sa imi indicati la ce nivel de instanta sa ma adresez (pot deschide procesul penal in localitatea de domiciliu a tatalui meu sau e obligatoriu sa o fac la judecatoria unde se afla terenurile?).
Distanta fiind foarte mare si drumurile costisitoare as dori sa deschid procesul in localitatea de resedinta a tatalui.

Am uitat sa intreb: pot sa deschid proces celor doi pentru furt si tulbuare de posesie?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
burtica, utilizator
buna ziua!
aceasta problema eu o vad cam asa:
tatal dvs a primit de la tatal sau cota parte indiviza de 3/4 din terenurile bunuri prorpii ale acestuia din urma.
cu privire la succesiune de pe urma bunicii, daca nu ati facut nimic in termenul deoptiune succesorala, daca nu ati cerut rezerva in termenul de 3 ani- mai greu sa obtineti ceva.
puteti promova actiunea in revendicare ( tatal dvs.) in contradictoriu cu fiica lui S- actiunea in revendicare este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar.
este competenta instanta de la locul situarii bunului imobil.
Tatal domnului este in termen pentru ca aflat de testament acum 1 an. Instanta competenta pentru ce am spus eu este instanta judecatoriei in raza careia se afla terenurile, instanta care, de altfel, este competenta alternativ si in privinta deschiderii mostenirii, avand in vedere ca am propus ca domnul sa faca doua procese intr-unul singur. Din pacate, nu conteaza unde locuieste tatal Dvs.
Oricum, nu este nevoie ca nici Dvs, nici tatal sa veniti la proces. Angajati un avocat care va merge in instanta pentru Dvs, nici nu se pune problema sa va plimbati la fiecare termen de judecata.
Cat despre "procesul" penal, Stimate Domn, acesta nu se "deschide" pur si simplu la judecatorie, si trebuie facuta plangere penala la politie sau la parchet.
Dar, din pacate, nu puteti face plangere nici pentru furt, nici pentru tulburare de posesie, pentru ca nu sunteti (tatal Dvs. nu este) proprietar.
Dar, daca deschideti procesul civil asa cum am precizat in primul raspun, puteti face, separat, tot pe cale de ordonanta presedintiala, o cerere de oprire a lucrarilor de constructie pana la terminarea procesului.
Mai mult, in primul proces veti cere si ca tot ce s-a construit deja sa se scoata de pe pamantul respectiv pe cheltuiala lui S si a fiicei sale.
Sfatul meu este sa va puneti hartiile in ordine si sa mergeti sa vorbiti cat mai repede cu un avocat, pentru ca oricat de bun este forumul acesta, daca nu incepeti demersurile in instanta cat mai repede, va fi din ce in ce mai complicat. Mai greu se poate darama legal o casa deja construita.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Alte discuții în legătură

Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)
Succesiune legala sau testamentara? remus_romeo remus_romeo Buna ziua. Sunt citat impreuna cu cei 2 frati intr-un proces pentru dezbaterea succesiunii de catre matusa noastra (sora tatalui meu decedat in 2003). In ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in instanta MaraMax MaraMax Buna ziua si multumiri pt raspuns, intrebarea mea ar fi- este posibila efectuarea succesiunii in instanta dupa ce unul din mostenitori cheama pe celalalt ... (vezi toată discuția)