avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie intretinere copii mai mare decat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie intretinere copii mai mare decat prevede art. 529 alin.. (2) din C. Civil si art. 729 din C. Proc. Civila

Buna ziua,

Am divortat in 2016 conform sentintei civile nr. 478/01.02.2016. S-a stabilit o pensie de intretinere in suma fixa (1000 lei) de o treime pentru cei 2 (doi) copii ai mei.
Din 01.09.2017 am fost trimis in somaj. In data de 12.09.2017 am depus la Judecatoria Sibiu dispozitia de stabilire a somajului in valoare de 825 lei lunar pentru recalcularea pensiei de intretinere pentru cei 2 (doi) copii ai mei.
Judecatoria Sibiu stabileste prin Hotarârea 7062/2017 din 20.12.2017 valoarea de 177 lei pensie de intretinere pentru fiecare din cei 2 (doi) copii ai mei (in total 354 lei), suma care se indexeaza de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei. Astfel, rezulta ca trebuie sa platesc o pensie de intretinere de o treime din salariul minim pe economie si care trebuie indexata trimestrial in functie de rata inflatiei, adica mai mare decat o treime din indemnizatia de somaj (42,91 % din indemnizatia de somaj).
Este corect ? Daca este corect, as dori sa stiu reglementarea legala in acest sens, desi o consider aberanta, deoarece daca beneficiam de o suma sub 708 lei, atunci se depasea 50 % din venituri, iar indemnizatia de somaj nu se indexeaza in functie de rata inflatiei.

Multumesc.

Sarbatori fericite.
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2017
marius_cretoiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sobolan de tomberoane , utilizator 00:24, 25 Decembrie 2017
Şi pentru cei fără nici un venit, se stabileşte pensia de intreţinere procent din salariul minim pe economie.. Dvs. vi s-a stabilit câte 16,66% din salariul minim net pe economie pentru fiecare copil, adică sunteţi considerat fără venituri,Când vă reluaţi serviciul, va trebui să plătiţi acelaşi procent din noul venit.
Pensia se stabilește din venitul cert. Trebuie să atacați hotărârea cu apel, deoarece nu este corectă.

Care este motivația Instanței`? Cum motivează stabilirea acestei sume`?
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2017
Dapix, utilizator
Nu am inca motivatia instantei. Am doar solutia pe scurt de pe portalul instantelor de judecata.
Si mie imi pare aberanta hotararea, deoarece am depus la instanta dispozitia de stabilire a indemnizatiei de somaj in care este scris negru pe alb ca este in valoare de 825 lei. Adica ar trebui sa platesc o pensie de intretinere in cuantum de 275 lei / luna (33 % pentru 2 copii). Valoarea de 354 lei pe luna reprezinta 42,91 % din veniturile permanente, adica se depaseste cu mult procentul de 33 % cat prevede legislatia la art. 529 alin. (2) din C. Civil si art. 729 din C. Proc. Civila..
@Martonze: cum sa ma considere instanta de judecata fara venituri cand eu am depus la instanta dispozitia de stabilire a indemnizatiei de somaj si decizia de incetare a CIM de la angajatorul care "m-a trimis" in somaj ?!
Si totusi, daca cineva imi poate specifica exact reglementarea legala prin care instanta ar fi putut da asemenea hotarare.

Multumesc.
Face ti apel si in apel cereti sa se dea pensie conform legii, de pana in 33 % din venituri.
In apel spuneti ca daca se va da alta sentinta decat cea legala va trebui sa faceti din nou un alt proces, iar ICCJ a specificat in mod expres mai ales instantelor finale Tribunalul sa evite pe ct posibil nenumarate dosare pentru indreptarea anumitor sentinte gresite inclusiv pensii gresite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara TOS55555 TOS55555 ce sanse sunt pt majorare pensie alimentara .am 2 copii si s-a stabilit pensie 24 % pt amandoi.Fostul sot plateste rate la banca si insttanta a considerat sa ... (vezi toată discuția)
Rata inflatiei pensie alimentara.bună seara,am deschis proces pentru micșorarea pensiei de intretinere,eu ... Meduza10 Meduza10 Bună seara,am descjis proces pentru micșorarea pensiei de intretinere,eu nu am venit și în întâmpinare mi s- cerut sa plătesc rata inflatiei ... (vezi toată discuția)
Indexare ralu_2008 ralu_2008 1. pensia se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei. intrebare: Firma care popreste din venitul salarial pensia de intretinere are ... (vezi toată discuția)