avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariale

Buna dimineata la toti forumistii,

Am si eu urmatoarea tema si anume aceea de a gasi o modalitate de retinere a unei sume de 50 de lei din salariul fiecarui angajat.
Aceasta retinere nu se face ca urmare a unei sanctiuni disciplinare. Mai toti salariatii se folosesc de masinile/utilajele societatii in indeplinirea sarcinilor de serviciu, li se face alimentarea cu combustibil si nu de putine ori s- a intamplat sa se creeze un prejudiciu societatii.
Scopul acestor retineri este acela de a acoperii eventualele prejudicii pe care le poate crea salariatul.
Aceste retineri vor fi restituite salariatului la incetarea contractului individual de munca daca se constanta ca nu s-a cauzat nici o paguba societatii. Se doreste indisponibilizarea lor intr-un cont astfel ca sumele vor fi purtatoare de dobanzi.
Stiu ca sunt prevazute modalitatile de recuperare a prejudiciului in Codul muncii, dar as fi vrut sa gasesc si o alta modalitate de a ne recupera prejudiciul.


Va multumesc anticipat
Zi buna
Cel mai recent răspuns: mirabela_viorela , utilizator 14:14, 14 Octombrie 2009
Va propun sa incheiati un act aditional prin care salariul este de acord sa plateasca 50 de Lei pe luna pentru fondul de reparatii (sau asa ceva) si imputerniceste angajatorul sa faca plata in numele lui in fondul respectiv din salarul net.

Sa NU folositi cuvantul retinere in actul aditional, ca sa le multumiti si cei de la ITM.
Banuiesc ca utilajele/masinile respective sunt asigurate si ca au fost desemnate persoane pregatite care sa le utilizeze in scopul realizarii sarcinilor de serviciu. Cum adica sa se opreasca 50 de lei pentru fondul de reparatii, este cooperativa? Angajatii participa la acoperirea cheltuielilor societatii ?
Nu este corect ceea ce doriti si nici tocmai benefic pentru societatea d-voastra.
Sunt multe tertipuri, mai mult ori mai putin legale, de a mai scoate bani din buzunarul angajatilor, dar nu cred ca astfel ii veti responsabiliza.

Insa daca doriti consideratii drept gestionari ai bunurilor primite spre folosinta si ca atare faceti demersurile necesare.
Dl Gabriel Amironesei are dreptate, cadrul legal la care puteti apleca este Lege nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice
Insa daca doriti consideratii drept gestionari ai bunurilor primite spre folosinta si ca atare faceti demersurile necesare.


Singura solutie cat de cat legala.
Desi si ea forteaza putin limita legii, intrucat Lg 22/1969 prevede ca obligatia de a constitui o garantie in numerar o are numai gestionarul, adica angajatul care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri .

Din acest motiv, ca salariatii aveau ca atributii principale alte sarcini, am avut cazuri in care unii s-au impotrivit constituirii garantiei.
Depinde de dvs cum reusiti sa-i convingenti.

Alte discuții în legătură

Constituire garantii Qimer Qimer Se poate constitui/reține garanție pentru acei angajați care nu răspund de o gestiune anume (cum ar fi magazionerii, bucătarii șefi, ... (vezi toată discuția)
Gestiune sch sch Am o functie de baza anume, si am primit, ca sarcina suplimentara functiei de baza, [b]si gestiunea[/b], pentru care am semnat o decizie. Primesc in plus 10% ... (vezi toată discuția)
Constituire garantie materiala danny61 danny61 buna seara. sunt angajatul unei scoli in functia de pedagog scolar. cum scoala nu are post de casier am primit ca sarcina de serviciu aceasta functie. dupa o ... (vezi toată discuția)