La decesul tatalui (divortat de mama) mi s-a cerut sa semnez declaratie de renuntare la succesiune, motivat de faptul ca tata, in concubinaj aflat cu alta persoana, deci necasatorit, nu ar avea bunuri de valoare de mostenit. La 4 ani dupa semnarea actului de renuntare la mostenire, am aflat ca de fapt tata era casatorit dupa divortul de mama si ca impreuna cu ultima sotie detinea un imobil. Cum pot intra in posesia cotei din imobil care mi se cuvine de la tatal meu? Se poate anula declaratia de renuntare la mostenire si se mai poate deschide succesiunea, avand in vedere ca la semnarea declaratiei de renuntare nu stiam care este situatia reala?
Buna ziua,
Doar daca demonstrati ca acea renuntare s-a facut fiind indus in eroare si abia acum ati aflat realitatea
Problema este ca e destul de greu de dovedit.
Discutati cu un avocat din zona care, dupa ce stabileste exact situatia de fapt, va poate consilia.
Va multumesc. Tatal meu si ultima sotie si=au pastrat numele dinintea casatoriei, deci nu aveam cum sa stiu ca sunt casatoriti,nici macar vecinii nu stiau ca sunt sot si sotie, iar casa in care locuia stiam ca ar fi a sotiei, dar de fapt era cumparata in timpul casatoriei. De la Notariat nu mi s-a dat niciun document, dar cand am semnat am declarat ca renunt la bunurile mobile din casa, nefiind de valoare.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ma indoiesc ca in cuprinsul declarației de renunțare era scris "renunț doar la bunurile mobile".
Interesant e cum de nu v-ați întrebat de ce vi s-a cerut să dati declarație de renunțare, daca oricum nu sunt bunuri de valoare.
Declarația de renunțare poate fi retractata numai daca succesiunea este in termen (nu a trecut un an de la data decesului), iar moștenirea nu a fost acceptată de alți succesibili. Ceea ce nu e cazul dvs, din pacate.
Trebuie să vă mișcați repede. Conform art. 1124 Noul Cod Civil se poate anula declarația de renunțare în termen de 6 luni de la momentul în care ați aflat faptul că ați fost indusă în eroare. Însă, înainte de a introduce o acțiune este recomandat să vă consultați cu un avocat să vedeți dacă veți putea dovedi faptul că ați fost indusă în eroare, în caz contrar nu merită să formulați acțiune și să plătiți taxă de timbru.
Trebuie vazut daca asta e situatia reala, daca era un imobil comun. Doar faptul ca era in timpul casatoriei cumparat il face prezumat comun, e drept, pana la impartirea lui ca mostenire mai e.
Un bun comun poate fi contestat, poate ambii erau de acord ca era bunul ei, poate ca unul a contribuit cu mai multi bani, nu stim.
Oricum ar fi, nu cred ca renuntarea se face in functie de valoarea mostenirii.
Pana sa decideti daca ajungeti in instanta cu declaratia aceea, eu spun ca verificati care e situatia bunului.
Mostenire
ancalucian
Mama decedata in 2015, nu am facut succestiune. In viata bunica din partea mamei (pe bunurile bunicii mama a fost mostenitoare), sotul, adica tatal meu si 2 ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune
maraV
Tatal meu a decedat in luna mai a acestui an. El nu a avut bunuri pe numele lui, toate bunurile inclusiv casa fiind in acte pe numele mamei care traieste. In ... (vezi toată discuția)