salutare!
va supun atentiei urmatorul caz:
am vandut o masina in 2003 fara forme legale, deci fara act de vanzare cumparare prin notariat, doar cu un act de mana, cu credinta ca noul proprietar o va inmatricula..:( am predat si toate actele masinii :( acum vreau sa radiez masina de la taxe si impozite. de noul proprietar nu dau sub nici o forma! nu e de gasit... ce as putea face pentru a o radia din rolul meu?
Pentru a vinde masina "cu forme legale" nu era necesar sa incheiati actele de vanzare- cumparare la notariat ci numai in cele trei exemplare care se completeaza la orice birou de intocmit acte (aflate de obicei chiar pe langa sediile birourilor de inmatriculari auto ale politiilor judetene), obtinerea certificatului de radiere de la administratia finantelor publice locale si stampila acesteia pe fisa de inmatriculare a masinii.
Mi se pare cel putin imprudent sa dati masina "cu toate actele" (puteati sa pastrati cartea de identitate, care nu este necesara noului proprietar pana nu faceti "actele").
Actul semnat de mana (daca este incheiat corespunzator), poate face proba instrainarii, in vederea reglementarii ulterioare a situatiei. Va sfatuiesc sa va adresati politiei de la domiciliul dvs. pt. a gasi masina si noul proprietar, amintindu-va ca, fara scoaterea-inscrierea din/in evidentele fiscale a masinii, actul de vanzare cumparare nu este valabil, conform legii. Deci puteti solicita darea lui in urmarire de catre politie.
In ultima instanta, puteti apela si la calea procedurii necontencioase pentru constatarea instrainarii masinii, daca aceasta cerere a dvs. va fi admisa. Hotararea va tine loc de act de vanzare-cumparare legal, iar pe baza acestuia veti solicita scoaterea din evidentele dvs. fiscale a masinii.