avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata echivalent procedura prealabila ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata echivalent procedura prealabila concielere directa ?

X asociat are de recuperat dividende de la societatea Z.

Z nu vrea sa le plateasca.

Daca X introduce o cerere de emiterea somatie de plata care este respinsa, poate fi considerata insa aceasta cerere de somatie d e plata ca indeplinire a procedurii prealabile de conciliere etc ? Urmand ca apoi X sa introduca o actiune in pretentii pe dreptul comun ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Evelina Minulescu , Avocat 14:22, 15 Octombrie 2009
Inainte de a formula actiune in pretentii pe drept comun, indepliniti procedura prevazuta de art. 720 ind.1 C.p.c.
parca am auzit de o decizie a curtii supreme in acest sens, dar nu cred ca o am.
oricum, cam asta spunea: daca s-a facut o actiune pe OG 5/01 (somatie de plata) si apoi a fost respinsa, se poae intrudoce actiune pe dreptul comun fara a mai face procedura prealabila. dar daca nu o gasiti, mai bine faceti procedura prealabila a concilierii, sau puteti sa o faceti in acelasi timp cu somatia de plata.
somatia de plata este mijlocul procedural la indemana creditorului in scopul accelerarii recuperarii creantei sale. Insatnta, in cadrul acestei proceduri, are rolul doar de a verifica justificarea creantei. Nu se discuta probleme de fond.
Procedura concilierii directe intemeiata pe art. 720 ind.1 CPC este o procedura disctincta in cadrul careia, se presupune, ca partile, de comun acord si fara intreventia organului jurisdictional, tind sa ajunga ca o intelegerea pe cale amiabila.
sugerez sa procedati la concilierea directa inainte de formularea actiunii in pretentii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura concilierii luminel luminel Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa. Ulterior creditorul introduce actiune ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata =procedura concilierii directe? ContSters79137 ContSters79137 probabil ca de regula, aceasa procedura a ordonantei de plata ar echivala cu indeplinirea concilierii directe prevazute de 720indice1 CPC, pentru aceleasi ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de conciliere? vrica vrica Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007. In ... (vezi toată discuția)