avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperarea banilor de garantie - help-
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperarea banilor de garantie - help-

o sa intru in somaj incepand cu luna noiembrie acum sunt in preaviz de 20 de zile.este adevarat faptul ca in timpul preavizului 4 ore pe zi trebuie lucrate in loc de 8 ?pt ca in restul de 4 ore ramase pt sa-mi caut un alt loc de munca.
cealalta nelamurire pe care o am este faptul ca lucrez din 2007 la o firma si timp de 1 an mi-au retrasi bani de garantie ,dar fara nici un act doveditor care sa ateste faptul ca banii mei sunt la CEC sau la banca undeva in contul angajatorului pe numele angajatului(adica nu am facut nici un contract pt retinerea banilor de garantie)banii de garantie mi-au retras timp de un an .In data de 01.10.2008 au facut un contract de garantie in care se specifica faptul ca o sa-mi retraga bani de garantie timp de 36 de luni.


intrebarea mea este urmatoarea:cum sa imi formulez cererea pt a acordarea banilor mei de garantie tinand cont de faptul ca timp de 1 an mi-au retras bani de garantie dar nu am cum sa dovedesc prin acte,iar in anul urmator au facut contractul dar nu mi-au retras nici o suma de bani.
Amvreo sansa sa-mi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: szidonia , utilizator 10:00, 19 Noiembrie 2009
la cererea mea pt un salariu compensatoriu seful meu direct,mi-a raspuns ca in contractul pe care l-am semnat noi nu este mentionat acest lucru........:( si ca nu s acorda sub nici un fel.
daca in contractul colectiv de munca UNIC la nivel national pe anii 2007-2010 se prevede faptul ca am dreptul la un salariu compensatoriu ,firma are dreptul sa nu mi-l acorde?
Pe perioada concediului medical angajatorul mai are dreptul de a-mi opri garantii materiale,am semnat act pt.acest lucru.Dar sunt in medical de 2 luni si ei inca imi opresc garantiile,desi stiam ca CIM este suspendat pe perioada medicalului.
Angajatorul este obligat sa respecte legea, mai faceti o cerere in care stipulati si articolul din CCM Unic la Nivel National (art. 78 alin. 1) si mentionati ca acest act trebuie restectat daca nu exista un al contract colectiv aplicabil care oricum nu ar fi putut sa nu contina si compensatia in cazul concedierii.
Ce nu inteleg, in baza ace vi s-au oprit banii drept garantie pana in momentul in care ati semnat contractul de garantie.
Legea, desi destul de veche prevede clar incheierea unui contract de garantie, in scris, in care sa se stipuleze ce valoare va avea aceasta garantie - de minim un salariu de incadrare - maxim 3 salarii.
Aceasta garantie trebuie sa va fie inapoiata in momentul incetarii CIM, a trecerii pe o alta functie care nu necestia .......
Legea nr. 22/1969 actualizata Art. 16. - Garantia în numerar si dobînda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de munca sau la trecerea într-o functie pentru care nu se cere garantie, în situatia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în întregime. Agentii economici, autoritatile sau institutiile publice sunt obligati, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni în care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Daca aveti contractul de garantie poate v-au trecut si un nr de cont unde vi se vireaza banii.
Sub ce forma vis-au oprit acesti bani, pe statul de plata, numerar cu chitanta etc. trebuie sa aveti ceva.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
titiana, utilizator
Incepand cu data de 01 luna aceasta sunt in somaj.Am primit salariul ce mi se cuvenea pe luna trecuta dar NU mi-au acordat salariul compensatoriu si NICI banii de garantie pentru care am depus cererile luna trecuta 15.10.2009 respectiv 22.10.2009.Stiu ca banii de garantie ar fi trebui sa imi acorde dupa incetarea contractului de munca in cel mult 10 zile, dar nu mi i-au acordat .Ce ar trebui sa fac mai departe ca sa-mi recuperez banii?Salariul compensatoriu in cat timp de la incetarea contractului ar trebui sa-mi dea?Unde as putea sa depun o plangere impotriva nedreptatii firmei unde am lucrat SAU mai bine spus care ar fi pasul urmator pe care ar trebui sa-l fac?Ce a depins de mine am facut totul adica am depus cererile si mai departe nu stiu ce sa fac.
Va rog sa ma ajutati!Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata MARIA7 MARIA7 Buna ziua, Sunt angajata la o firma privata si acum am descoperit ca pe perioada 01.10.2009-21.10.2009 firma refuza sa ne plateasca din motive ca nu are cum ... (vezi toată discuția)
Incetare cim dupa cic fara preaviz irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa-mi spuneti daca pot inceta CIM unui angajat in prima zi de activitate dupa CIC, prin desfiintarea postului, fara ca angajatul sa ... (vezi toată discuția)
Vreau un sfat ,va rog! dorali dorali astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)